image
image
image
image
image
image
image
image

Szociális városrehabilitáció: Beköltöztek az első lakók

Az újvárosi rehabilitációs projekt keretében elkészült Kossuth u. 22/b, 15, 19 és a 21. számú épület már beköltözött lakóit köszöntötték 2014. szeptember 26-án.

 

Borkai Zsolt polgármester az elkészült épületek átadása kapcsán elmondta, mérföldkőhöz érkezett a város egyik legfontosabb fejlesztése, hiszen a rehabilitáció révén egy olyan, egykori patinás városrész újulhat meg, amely korábban is kiemelt szerepet játszott Győr életében. Újvárosban és Szigetben a Jedlik híd megépítésétől kezdve komoly fejlesztések indultak, amelyek során átépült az úthálózat, a szociális városrehabilitáció keretében számos épület újul meg, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódóan pedig egy komplex sportközpont jön létre. A beruházások tehát minden korosztályt, a társadalom minden rétegét érintik.

 

Fekete Dávid alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette, a szociális városrehabilitáció révén Újváros ismét visszakerülhet a város lüktető vérkeringésébe. Annál is inkább, mivel az újvárosi projekt nem csupán épületek és zöld területek felújításáról szól, de emellett olyan, úgynevezett „soft” programokat is kínál az itt élőknek, amelyek hozzájárulnak a lakosok életminőségének javításához is. Kiemelte, a városrészben más, az önkormányzat beruházásában történő fejlesztés is folyamatban van, például a Kossuth Lajos utca útburkolatának felújítása. „Újváros rehabilitációjának egy fontos állomása a mostani, amikor együtt üdvözölhetjük az újjávarázsolt épületek első lakóit.”

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a projekt alapját az önkormányzati tulajdonban és a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő műemléki védettségű lakóépületek modern szociális bérlakásokká alakítása adta. Részleteit tekintve a Kossuth Lajos u. 15. számú épületben az átépítést követően összesen öt – ezek közül egy akadálymentesített – lakást és egy üzlethelyiséget alakítottak ki. A Kossuth Lajos u. 19-ben négy lakást – egy akadálymentesített –, egy üzlethelyiséget, valamint egy szomszédsági rendőrségi helyiséget hoztak létre. A Kossuth Lajos u. 21-ben öt lakást, a Kossuth Lajos utca 22/b. számú lakóépületben pedig hat lakást alakítottak ki, ezek közül egy szintén akadálymentes.

 

A négy épület teljes rekonstrukciója 483.601.490,- Ft összköltségű volt, míg az úgynevezett mini projektek keretében az érintett lakosság bevonását célzó akciókra további 50.000.000,- Ft összeget fordított a GYŐR-SZOL Zrt., 85 százalékos támogatási intenzitás mellett. A Kossuth Lajos utca 26. és a Kossuth Lajos utca 28. alatti lakóházak felújítási munkái jelenleg is folynak, amelyekben összesen további 22 lakás és 3 üzlethelyiség kialakítása történik meg. Ezek rekonstrukciója várhatóan még az idei évben befejeződik. Az újvárosi rehabilitációs projekt keretében folyamatban van a Kossuth Lajos Általános Iskola és a római katolikus Szent József templom külső felújítása is. A projekten kívül szintén megújult a Kossuth Lajos u. 17. számú műemléki épület Kossuth utcai homlokzata is. Az épület további felújítási munkálatai a Bálint Mihály utca felől folytatódnak.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi partnereivel, a Győr-Szol Zrt-vel, a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközséggel, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Kossuth Lajos Általános Iskolával közösen 1.099.376.974.- Ft támogatást nyert el a „Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén” című, NYDOP-3.1.1/B-09-2f-2012-0001 azonosítószámú projekt keretében, amihez az önkormányzat 276.384.411.- Ft önrészt biztosít.