image
image
image
image
image
image
image
image

Sikerrel zárult a „Közlekedj tudatosan!” kampány

A fiatalok szemléletformálását célzó program elemei között szerepelt a  Bringázz a Suliba kampány, a bringavonat, fenntartható közlekedési fizika road show, a varázsbusz és ingyenes kerékpárkölcsönző is…

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázott „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” címmel. A projekt összköltsége 28.295.000 Ft, melynek 95 százaléka Európai Uniós támogatás, 5 százalékát pedig az Önkormányzat önerő formájában biztosította. A projekt megvalósítása 2011. szeptemberétől 2012. augusztus végéig tartott. Az eredményekről a szervezők 2012. augusztus 22-én számoltak be a Városházán.

 

Polgári István a Győri Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztályának stratégiai csoportvezetője elmondta, a projekt célja a 6-18 éves fiatalok szemléletének formálása volt annak érdekében, hogy viselkedésükkel óvják a környezetet, és ezt a szemléletet átadják másoknak is. Érdeklődésük felkeltése érdekében látványos és izgalmas projektelemeket valósítottak meg, így jutottak el több ezer általános és középiskolás diákhoz.

 

Kóródi Csilla projektmenedzser a program elemeit ismertette. Elmondta, a program tavaly ősszel a fenntartható közlekedési fizika road show-val kezdődött, amelynek keretében 11 győri iskolában mintegy 600 gyerek ismerkedhetett látványos formában a mozgással, a mobilitással.

 

A Bringázz a Suliba kampány 2011. őszén és 2012. tavaszán 4-4 héten keresztül népszerűsítette a diákok körében a kerékpáros közlekedést. A bringavonat segítségével a
gyerekek konvojszerűen járták végig az iskolákhoz vezető oda-visszautat.

 

A legnépszerűbb programelem a varázsbusz volt, amely 15 héten keresztül, péntekenként, a város két legforgalmasabb külső kerületéből, Győr-Ménfőcsanakról és Győr-Szentivánról indult. Menet közben a gyerekek kisfilmeket néztek a fenntartható közlekedésről. A filmek, melyekhez kvízkérdések is tartoznak, megtekinthetők a www.kornyezetbaratgyor.hu honlapon.

 

A közlekedési vetélkedő legjobbjai kerékpárral, gördeszkával vagy éppen rollerrel térhettek haza. Az Erzsébet ligetben ingyenes kerékpárkölcsönző várta a fiatalokat, akik biztonságos körülmények között sajátíthatták el a közlekedés szabályait. A projekt a Győrköcfesztiválon is képviseltette magát.

 

A program során azt is mérték, hogy a fiataloknak mennyire bővült az ismeretük, amely szintén azt mutatja, hogy hatásos volt a kampány.

 

Kotrics Andrea a Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője, a program környezeti nevelési szakértője úgy értékelt, a résztvevő fiatalok lelkesedését látva elmondható, hogy sikerült szemléletüket a megfelelő irányba formálni, és ezt a tudásukat szüleiknek, testvéreiknek is átadják. Hozzátette, ha csak annyit sikerült elérni, hogy a család hétvégente nem autóval, hanem biciklivel megy a nagyszülőkhöz, már megérte a fáradozás, azonban biztos benne, ennél jóval nagyobb hatást sikerült gyakorolni a fiatalokra.