image
image
image
image
image
image
image
image

Péntektől használható az Árpád parkolóház

Már az adventi időszakban nagy segítség, hogy pénteken megnyílik az Árpád út 44. szám alatti, kétszáz férőhelyes parkolóház, amely a Belváros parkolási nehézségeit enyhíti.

 

„Az önkormányzat számos beruházással igyekszik segíteni a közlekedést, a megnövekedett győri gépjárműforgalom dinamikus levezetését. Saját forrásból, állami támogatással és az uniós pályázati lehetőségekkel új utak, csomópontok épültek, és parkolóhelyek létesülnek.” – nyilatkozta lapunknak Borkai Zsolt. A polgármester kérdésünkre kiemelte, a parkolóház adventi átadása azért is fontos, mert ilyenkor még fokozottabb a parkolási igény, de persze a 205 új parkolóhely az év minden szakában nagy segítség az itt élőknek, dolgozóknak, kereskedőknek, a belvárosba érkezőknek egyaránt.

 

Ahogy arról az egy évvel ezelőtti alapkőletételről szóló beszámolónkban írtunk, a parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról adott lesz a behajtási lehetőség a földszinten, kijárata az Árpád utca felé nyílik. Az épületet gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. A pince plusz öt szintes épület, amely a West Hungária Bau Kft. és az Euro Generál Zrt. konzorciumában valósult meg, a Győri Balett számára is próbatermet biztosít majd.

 

A parkolóházat pénteken délelőtt 10 órakor adják át, a hivatalos eseményt követően, 12 órától pedig már az autósok is igénybe vehetik. A Balett Stúdió berendezése, a takarítási munkák elvégzése ezekben a hetekben zajlik.

 

A parkolóház főbejárata az Árpád út felől található ki-és bejárati lehetőséggel. A parkolóházból kikanyarodni az Árpád útra jobbra (az Árkád felé) és balra (a Teleki út felé) egyaránt lehet.

 

A parkolóháznak van egy, a főbejárattól különválasztott bejárata is, ez a Teleki út felőli homlokzatnál található, mely a Szent István út felől közlekedők számára áll majd rendelkezésre, így nem kell a Teleki út – Árpád úti jelzőlámpát igénybe venni a behajtás alkalmával. A házban a parkolás az ünnepi időszakban óránként száz, míg január 2-től kétszáz forint lesz. A díjfizető rendszer péntektől próbaüzemben működik, ezért az esetleges átmeneti fennakadások esetén az üzemeltető élőerővel is biztosítja a beléptetést.

 

A projekt részeként átalakították a Teleki utca - Árpád út kereszteződésében lévő, jelzőlámpás csomópontot. Így lehetővé vált a Teleki utcában a színház épülete felől érkezők számára a balra kanyarodás az Árpád út felé. A Szent István útról érkezők a Teleki utcáról – ahogyan eddig – jobbra, kis ívben bekanyarodhatnak az Árpád útra.

 

„A fejlesztés a „Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című Széchenyi 2020 projekt keretében valósult meg, kétmilliárd forintos pályázati támogatással. A balett terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosított.”