image
image
image
image
image
image
image
image

Önkormányzati tulajdonú szociális intézmények épületenergetikai korszerűsítése

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A nyertes pályázat révén Győr szociális intézményeinek három épülete, a Kálóczy téri Szociális Otthon, a Liezen-Mayer úti Orvosi rendelő, valamint a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Avar úti épülete tetőszerkezetén helyeznek el napenergia alapú villamos erőművet saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 130,24 MWh. A projekt során három napelemes rendszert építenek ki, összesen 418 darab napelemmel. A rendszerek beüzemelése tartalmazza többek között az oktatást, az energetikai beruházással érintett épületek állandó használóinak tájékoztatását is az alkalmazott megoldásokról, a helyes üzemeltetés szabályairól, valamint a beruházás környezeti hozadékairól.

 

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületek jönnek létre, melyek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszerek a térségi energiapotenciált használják, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segítik, és a nagyközönség számára megtekinthetőek, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

 

A megépítendő napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak. A fejlesztés kizárólag 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi. Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező társaságok végzik.

 

Az Önkormányzati tulajdonú szociális épületek- TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 70.255.147 forint, a projekt befejezése: 2018.12.31.