image
image
image
image
image
image
image
image

Móra Ferenc Általános és Középiskola épületének energetikai korszerűsítése

Elkészült a Móra Iskola energiatakarékos felújítása

Elkészült a Móra Ferenc Általános és Középiskola épületének energetikai korszerűsítése. Megújult a Szivárvány Óvoda és a Kodály Zoltán úti Bölcsőde is. A beruházást 2011. szeptember 27-én adták át…


A munkálatokat ez év nyarán végezték el az iskolán, amivel a tanévkezdésre el is készültek. A komplex energetikai felújítás keretein belül kicserélték a nyílászárókat, megtörtént a fűtéskorszerűsítés, a homlokzati hőszigetelés, valamint a födém víz- és hőszigetelése is. Az Európai Uniós pályázatnak (KEOP-5.3.0/A/09-2009-0131) köszönhetően az intézmény megújításához 158,8 millió forintot, az óvodáéhoz pedig 51,7 millió forintot nyert a fenntartó önkormányzat. Az önrészt – a Móra esetében 88 millió, az óvoda esetében pedig 20 millió forintot – az önkormányzat biztosította


Az átadó ünnepségen Rózsavölgyi László az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntőjében a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, amihez ez a beruházás is hozzájárul. Kiemelte, a felújítás után mintegy 45 százalékos energia megtakarítás érhető el.


Radnóti Ákos a terület önkormányzati képviselője rávilágított, a városrészben közel egy időben több épület energiatakarékos felújítása is megtörtént, ami örömteli az itt lakók számára. Hozzátette, a most átadott beruházással a tanárok és a diákok is komfortosabb környezetben tölthetik napjaikat. Végezetül elmondta, az önkormányzat továbbra is keresi a lehetőséget a hasonló célú pályázatokon való részvételre.


Csengeri Mária az intézmény főigazgatója köszönetet mondott az önkormányzatnak és a kivitelezőknek a munkáért. Úgy fogalmazott, bár az épület 1973-ban épült, az idei tanévnyitó olyan volt, mintha egy új helyre költöztek volna. Az iskolán korábban szinte átfújt a szél, most pedig külön tudják szabályozni, hogy hol fűtsenek, és hol nem. Óriási előrelépés ez az intézmény életében.


A munkálatokról Ritter Antal projektmenedzser beszélt. A külső szigetelés során közel 8000 négyzetméter felületet szigeteltek be, az épület födémjére 16 cm, a külső falhatároló szerkezetekre 10 cm szigetelőanyag került. Összesen 343 nyílászárót cseréltek ki, ami mintegy 2000 négyzetméter felületet jelent, ráadásul az eredetileg tervezetthez képest is jobb minőségű, jobban szigetelő ablakokat építettek be.

 

A gépészeti és fűtéskorszerűsítési munkákat a győri Ratherm Kft., míg az építőmesteri munkákat a Harcon Zrt. végezte el. A felújítással lehetővé vált, hogy az iskola energiafogyasztását önállóan is lehet szabályozni, és lehetőség nyílt arra is, hogy csak azokat a részeket fűtsék, amelyeket éppen használnak, például téli szünetben a gazdasági irodát vagy hétvégente a tornatermet.

 

A panelos szerkezetű, lábazat nélküli épületben kicserélték a földszintig érő vasszerkezetes nyílászárókat, körbe a földszinten Ytong parapetfalra, erre további hőszigetelés kerül. Ezt a falszerkezet építést nem finanszírozza a pályázat, ezért ennek 10 millió forintos költségét a város saját költségvetésből vállalta.

 

 

 

A munkálatok számszerűsítve:

 

 

Móra Ferenc Általános és Középiskola

Bontási munkák: 1540 nm

Ytong parapetfal létesítése: 696 nm

Falak utólagos hőszigetelése: 3952 nm

Födémszerkezetek utólagos hőszigetelése: 3940 nm

Nyílászárók cseréje: 343 db

 

 

Szivárvány Óvodában és a Kodály Zoltán úti Bölcsődében

Bontási munkák: 350 nm

Falak utólagos hőszigetelése: 1866 nm

Födémszerkezetek utólagos hőszigetelése: 1920 nm

Nyílászárók cseréje: 82 db

A projekt elkezdődött


KEOP-5.3.0/A/09-2009-0131

2011. július 6.

Elkezdődött a Móra Ferenc Általános és Középiskola komplex energetikai felújítása, amelynek keretein belül kicserélik a nyílászárókat, megtörténik a fűtéskorszerűsítés, a homlokzati hőszigetelés, valamint a födém víz- és hőszigetelése is. A pályázatnak köszönhetően az intézmény megújításához 158,8 millió forintot nyert a fenntartó önkormányzat.

A Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztályának beruházási csoportvezetője elmondta, a 247,2 millió forint összköltségű projekt kivitelezési munkái május 6-án indultak. A gépészeti és fűtéskorszerűsítési munkákat a győri Ratherm Kft., míg az építőmesteri munkákat a Harcon Zrt. végzi.

Gyertyás János a részletekről szólva kifejtette, közintézményekben ritkán használt háromrétegű, 0,8 watt/nm hőátbocsájtási tényezőjű nyílászárók kerülnek az iskolába. A födém hőszigetelésére 16 cm, a külső falhatároló szerkezetekre 10 cm szigetelőanyag kerül.


A Móra iskolát kiszolgáló hőközpontban olyan irányú átalakítások történnek, amelynek köszönhetően önállóan lehet majd mérni és szabályozni az iskola energiafogyasztását, szétválasztva a hőközponthoz tartozó további két intézménytől. Kicserélik a radiátorokat, amelyek egyedi szabályozhatósága miatt több fűtési kör alakul ki az iskola épületében, így lehetővé válik, hogy csak azokat a részeket fűtsék, amelyeket éppen használnak, például téli szünetben a gazdasági irodát vagy hétvégente a tornatermet.

 

Gyertyás János felhívta a figyelmet arra is, hogy az üzemeltetés az új, modern rendszernek

köszönhetően a kézi vezérlés helyett számítógépen keresztül történik majd, így az interneten keresztül is lehet ellenőrizni annak helyes működését.

 

További változás, hogy a panelos szerkezetű, lábazat nélküli épületben kicserélik a földszintig érő

vasszerkezetes nyílászárókat, körbe a földszinten Ytong parapetfalra, erre további hőszigetelés kerül. Ezt a falszerkezet építést nem finanszírozza a pályázat, ezért ennek 10 millió forintos költségét a város saját költségvetésből vállalta, hogy hosszútávon tartós és használható épületet tudjanak építeni.

 

Fontos változás még, hogy az iskola északi oldalán a tantermi szárnyakon nem volt fényáteresztő

szerkezet, így oda most ablakokat építenek be. Az intézmény igazgatója elmondta, az épület állagának romlásából adódó problémákkal régóta küzdenek: a fűtési rendszerük elavult volt, szabályozni nem lehetett, az ablakok melletti réseken befújt a szél, a falak nem tartották meg a meleget, a folyosók kimondottan hűvösek voltak télen, az utóbbi időben gyakran beázott a tetőn keresztül az épület.

 

Csengeri Mária hozzátette, az iskola épületének megújulása lehetővé teszi a takarékos működést, azt várják, hogy fűtésszámláik a körültekintő szabályozás következtében jelentősen csökkenni fognak, és ez milliós nagyságrendű megtakarítást jelent majd évente.

 

Bontási munkák: 1540 nm

Ytong parapetfal létesítése: 696 nm

Falak utólagos hőszigetelése: 3952 nm

Födémszerkezetek utólagos hőszigetelése: 3940 nm

Nyílászárók cseréje: 343 db

 

Csatolt galéria: Móra Ferenc Iskola fejlesztése