image
image
image
image
image
image
image
image

MOBILIS fizika show

Öveges professzor óta tudjuk, hogy a fizika nem merül ki a száraz képletekben és levezetésekben. A fizika lehet látványos és érdekes, meghökkentő és meglepő. A méltán közkedvelt piarista tanár úr egyszerű de nagyszerű kísérletei számos diákot ültettek le a televízió képernyői elé a ’70-es években, és szeretették meg velük a fizikát.

A 2012 tavaszán megnyíló MOBILIS Interaktív Kiállítási Központot is a tudomány népszerűsítése vezérli. A közlekedés, járműgyártás és mobilitás témakörén keresztül hozza közelebb a természettudományokat mindenki számára.

A Krúdy Gyula Gimnázium közreműködésével a MOBILIS sikeresen pályázott a Pro Progressio Alapítvány pályázatán. Ennek eredményeképpen a november 8-i héten a leendő science centre szakmai előkészítésében részt vevő egykori fizika tanár, Mészáros Péter segítőivel, a Széchenyi István Egyetem hallgatóival 8 középiskolában (Révai, Jedlik, PÁGISZ, Krúdy, Lukács, Evangélikus, Kazinczy, Hild) tartott látványos fizika show-t, ahol a folyékony nitrogén dermesztő erejét, a száraz jég szublimációját és a szívószál hangját is megtapasztalhatták a diákok. Sőt, Európában egyedülálló terepasztalon, szupravezető mágnes segítségével lebegő vonatot is láthattak a fiatalok. A Leier Eco-Line Kft. elektromos közlekedési eszközeit a vállalkozó szellemű nebulók ki is próbálhatták.

A science centre nyitásáig is még számos alkalommal találkozhatnak a környékbeli diákok és felnőttek a MOBILIS road show-jaival, és az intézmény munkatársai bíznak benne, hogy egyre több ember osztja majd véleményüket, miszerint minden összefügg mindennel, különösen a fizikával.