image
image
image
image
image
image
image
image

Megújul a vásárcsarnok és környezete

A Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok felújítását, hozzá kapcsolódóan parkolólemez építését, valamint zöldterület fejlesztést is tartalmaz a projekt, amelyre a város kétmilliárd forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból…

 

A győri önkormányzat a Zöld város kialakítása című projekt keretein belül a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt-vel konzorciumban együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyerte a vissza nem térítendő támogatást. Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. február 28.

 

A Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok Nádorváros és Adyváros városrészek határán helyezkedik el. A tömb, melyben a vásárcsarnok található a nagy lakósűrűségnek, a szűk utcáknak és a zsúfolt környezetnek is köszönhetően bővelkedik megoldatlan problémákban, mint a közlekedés, parkolás, zöldfelületek rendezetlensége, hiánya. A projekt ezekre a problémákra kínál komplex megoldást. A területen jelenleg két nagyobb zöldterület található, az elhelyezkedés szempontjából zártabb, sportpályákkal is rendelkező Malom liget és a tágasabb, több funkciót is betöltő Hermann Ottó utca melletti úgynevezett Matáv játszótér, park, kutyafuttató, melynek egyes része télen szánkódombként is kedvelt. A projekt keretein belül megtörténik a területek rehabilitációja, a növényzeten túl a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, a locsolóhálózat felújítása. A meglévő zöldterületek mellett a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnoknál új zöldövezetet is kialakítanak.

 

A Győrben évtizedes hagyományokkal rendelkező, közkedvelt Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok mára elavult, a forgalmat sem tudja megfelelően kiszolgálni. Zsúfoltság, telítettség, parkolóhelyek jelentős mennyiségi hiánya, utóbbi következményeként a környező utcákban szabálytalan parkolás, logisztikai problémák jellemzik a területet. A következő évtizedekre szóló megoldás a meglévő épület nagymérvű elbontása (cél a szerkezet megőrzése, amennyiben azt annak statikai állapota lehetővé teszi) és új vásárcsarnok építése, valamint egy 250-280 férőhelyes parkolólemez kialakítása, mely közvetlen kapcsolatot biztosít majd a vásárcsarnok épületével. A fejlesztés során fontos a jelenlegi kereskedelmi területek és egységek megtartása, valamint megoldandó az épület körül esetlegesen elszórt kereskedők rendezett térben való elhelyezése, az így felszabaduló terek közterületként történő újratervezése. Emellett a vásárcsarnokban meglévő, elavult gépészeti rendszerek teljes elbontása és új korszerű rendszerek kiépítése szükséges, közmű rekonstrukcióval, energetikai korszerűsítéssel kiegészítve. A parkolólemezen elektromos járművek számára szolgáló töltőberendezést is elhelyeznek. Az épületen belüli árumozgatást teherlift szolgálja majd. Az esélyegyenlőség jegyében az épületben a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő lift működik, valamint akadálymentes mellékhelyiséget, információs pultot és mozgáskorlátozottak számára kialakított parkolót valamint mozgólépcsőt is építenek.

 

A Vásárcsarnok fejlesztése elősegíti a fenntartható és minőségi foglalkoztatást, ezáltal a gazdasági növekedést, emellett a helyi gazdasági szereplők számára, ezen belül elsősorban a kereskedelmi és szolgáltató szektor vállalkozásai számára biztosít bővülési lehetőséget. A Vásárcsarnokban üzleti tevékenységet folytató vállalkozások számának növekedésével javul a gazdasági aktivitás, illetve nő a versenyképesség a magasabb minőségű és szélesebb körű szolgáltatások által.