image
image
image
image
image
image
image
image

Lezárult a Győr-Gönyű Kerékpárút építésének első üteme

Az első ütemben az Erdősor utca és Kálmán Imre utca között, mintegy 2,4 kilométeren épült ki a kerékpárút, de még az idén elkészül a teljes beruházás…

A program indulásakor Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, Győr folyamatosan fejleszti kerékpáros infrastruktúráját, amihez az önkormányzati forrásokon túl rendszeresen keresi a pályázati lehetőségeket is. Példaként a belterületi bicikliút-hálózat bővítését, valamint a Győr Bike közösségi kerékpárkölcsönző rendszert említette. Fekete Dávid alpolgármester a mostani projektzáró alkalmával hozzátette, a város nem csupán a közigazgatási területén belül fordít kiemelt figyelmet a kerékpárút-hálózat bővítésére, de a térségi jelentőségű közlekedési útvonalak kiépítését is fontosnak tartja. Ennek megfelelően, ugyancsak európai uniós forrás igénybevételével valósult meg a Győrt Abdával összekötő kerékpárút, és ezért zajlik a Győr-Gönyű kerékpárút kiépítése is.

 

 

Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a Győr-Gönyű kerékpárút három szakaszából a mostani lezárásával kettő már elkészült, a fejlesztés - ami egy választási ígéret is volt - egy újabb összefogás révén valósulhat meg ilyen gyorsan. „Sokat dolgoztunk azon a minisztériumban és a városházán, hogy leküzdjük az adminisztratív akadályokat, így nyugodtan mondhatom, hogy karácsonyra elkészül a harmadik szakasz is. A lehetőséget az újabb pályázat beadására a minisztériumban megteremtettük, Borkai Zsolt és a győri képviselőtestület pedig villámgyorsan reagált, így születhetett meg a közös siker.” Kara Ákos azt is elmondta, szeretné, ha a következő térségi jelentőségű kerékpárút a Győr és Pannonhalma közötti lehetne.

 

 

„Az elmúlt években Győrszentivánon történt infrastrukturális fejlesztésekhez jól illeszkedik a kerékpárút megépítése is, amely kitűnően szolgálja majd a folyamatosan növekvő lakosság biztonságos közlekedését.” – fogalmazott dr. Sik Sándor, a településrész önkormányzati képviselője. Hozzátette, a Győr-Gönyű kerékpárút építésének egyes ütemében megvalósult Erdősor utca és Kálmán Imre utca közti szakasz mintegy 2,4 km új kerékpárúttal gyarapította a városrészt.

 

 

A beruházással létrejött a közvetlen kapcsolat Győr városrészei és Győrszentiván között, így a Kertvárosból naponta ingázók kerékpáros közlekedése válik sokkal biztonságosabbá, de turisztikai szempontból is fontos a fejlesztés, hiszen a szakasz az EuroVelo nemzetközi kerékpárút része. A kivitelezés II. ütemével, illetve a Gönyű Község Önkormányzata által, nyertes pályázatból megvalósított belterületi szakasszal együtt a közeljövőben létrejön a Győrt és Gönyűt összekötő, közel 10 kilométeres, egységes kerékpárút.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 200 millió forint támogatást nyert a „Győrszentiván Kertváros és Gönyű, Dózsamajori bekötő út közötti kerékpárút építés, I. ütem” című KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0006 azonosítószámú projekt keretében. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt önrészt nem igényel, támogatási intenzitása 100 százalékos.