image
image
image
image
image
image
image
image

Létrejött a foglalkoztatási paktum Győrben

A Városháza volt az ünnepélyes aláírás helyszíne, a paktum résztvevői közösen lépnek fel a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben, többek között a munkaerőhiány csökkentése érdekében…

„Győr foglalkoztatási szempontból bonyolult helyzetben van, s az országban elsőként találkozik azzal, hogy nem a munkanélküliség, hanem a szakképzett munkaerő hiánya okoz problémát.” – fogalmazott Oláh Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Kifejtette, a minisztérium is odafigyel majd a paktum eredményeire, hiszen a munkaerőhiány kérdése a következő időszakban más megyei jogú városokat is érinthet, így a győri konstrukció modellként is szolgálhat majd a számukra.

„Győr 2030-ra közép-európai szinten is kiemelkedő lakó-, vállalkozási és kulturális környezetet biztosító várossá kíván válni. A gazdaságon belül olyan szegmenseknek szán kulcsszerepet többek között, mint a környezet és egészségipar, a sportgazdaság, a kutatásfejlesztés, vagy éppen a kulturális fejlesztések. A város ezen az úton halad évek óta saját források felhasználásával, valamint állami és európai támogatások igénybevételével. – mondta el előadásában Fekete Dávid alpolgármester. Hozzátette, a 2020-ig terjedő időszakban a Győrt érintő közel 22 milliárdos TOP-os forrásokból valósulhat meg több más közt az ipari park további bővítése, turizmusfejlesztési beruházások, a gazdaság és sportgazdaság fejlesztését célzó útfejlesztések, bölcsődék és óvodák bővítése és építése, komplex vásárcsarnok-felújítás a hozzá kapcsolódó parkolási és zöldterület fejlesztéssel, egészségügyi és szociális fejlesztések, vagy éppen az újvárosi rehabilitáció folytatása. Az alpolgármester hangsúlyozta, a gazdaságélénkítést fontos feladatának tartja az önkormányzat, ezért csökkenti ismét, 2018-tól 1,6 százalékra az iparűzési adót, folytatja az infrastrukturális fejlesztéseket, működteti a járműipari életpályamodellt, végső soron ezt a célt szolgálja a foglalkoztatási paktum is.

Polgári István a Polgármesteri Hivatal stratégiai csoportvezetője kiemelte, a projekt kettős célt szolgál: egyrészt segíteni kívánja azokat, akik valamilyen nehézséggel küzdenek a munkavállalás terén, másrészt pedig csökkenteni a munkaerő-hiányt, ezzel is kiszolgálni a gazdasági szereplők igényeit. Ennek érdekében valósulnak meg majd a képzések, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatások, a foglalkoztatási stratégia kialakítása. A paktum felépítéséről elmondta, annak fő döntéshozó szerve a foglalkoztatási fórum lesz, az irányító csoport irányítja a paktum munkáját, míg a munkaszervezete a Paktumiroda, amelyet a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft lát el.

Győr konzorciumvezetőként vesz részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló „Helyi foglalkoztatási együttműködések a Győri járásban” című projektben. A 900 millió forintos uniós támogatást bíró program egyik alapeleme a foglalkoztatási paktum. A megállapodást az ünnepségen a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal részéről Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre, a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. ügyvezetője, Sárkány Péter, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója, Sági Géza, a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Papp Ilona dékán, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. részéről dr. Dőry Tibor ügyvezető, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége részéről Sragner László megyei elnök, a Szt. Cirill és Method Alapítvány részéről Németh Ferencné, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részéről Kovács Viktor elnök-helyettes látta el kézjegyével. A megyei önkormányzatot a paktum alapításán dr. Kovács Béla főjegyző képviselte.