image
image
image
image
image
image
image
image

Kólaszökőkúttal indult a Mobilis

Látványos kísérletekkel szemléltették a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ megvalósulását célzó projekt ünnepélyes nyitórendezvényén, mire is számíthatnak az érdeklődők a Science Center megnyitása után…

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata „Agóra PóLUS Győr” című projektjével pályázott a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Agóra PóLUS – Pólus, illetve társpólus városok innovatív kulturális infrastruktúra fejlesztéseinek támogatása c. támogatási konstrukciójában. A projektet a Bíráló Bizottságok mind a 2008-as első és 2009-es második körös fordulóban támogatásra érdemesnek találták, így 2010. márciusában sor kerülhetett a Támogatási Szerződés megkötésére. A jóváhagyott projekt összköltsége 1.871.202.172,- Ft, amelyből a támogatás 1.671.856.762,- Ft (89,35%), az önrész pedig 199.345.410,- Ft (10,65%). A projekt tervezett befejezése: 2012. március 14.

A központban 2743 négyzetméter alapterületen többek között 74 kiállítási eszköz, látványlabor, konferenciaterem, foglalkoztató várja az érdeklődőket. A bemutatók elsősorban az autógyártás témakör köré rendeződnek.

A 2011. május 4-én tartott rendezvényen Borkai Zsolt polgármester elmondta, Győrben széleskörű összefogás révén alakították át a szakképzést, amely a munkaerőpiaci keresletnek is megfelel. A Mobilis létrejöttével a vállalkozások még közelebb kerülhetnek a jövőbeni alkalmazottjaikhoz, a diákok pedig játszva ismerhetik meg a különböző szakmák szépségeit. Az interaktív kiállítási központ egyszerre szolgálja a győri oktatás, a gazdaság és a turizmus érdekeit is.

A MOBILIS amellett, hogy a szabadidő eltöltésének eddig egyedülálló módját teremti meg, innovatív módon segíti a fiatalok pályaválasztási döntését, erősíti a felsőfokú képzésben és szakképzésben résztvevők, illetve a gazdaság kapcsolatát. Nem mellékes, hogy Magyarországon a budapesti Csodák Palotája után vidéken elsőként nyílik ilyen interaktív kiállítási központ, amely turisztikai szempontból is nagy lehetőséget jelent.

A MOBILIS generációk találkozása lehet, ahol a gyerekektől kezdve a felnőttek, a nagyszülők is jól érezhetik magukat, a kicsik játszva tanulhatnak, játékosan fedezhetik fel a világ csodáit, miközben a felnőttek számára is rengeteg újdonságot, izgalmas pillanatot tartogat majd a központ felfedezése. A gazdasági élet szereplői, a győri cégek is megtalálhatják majd számításaikat, könnyen kerülhetnek közvetlen kapcsolatba az emberekkel, bemutathatják értékeiket, perspektíváikat a jövőre nézve.

Szőcs Géza, kulturális államtitkár hangsúlyozta, a győri Agóra Pólus az egyik legsikeresebben haladó projekt az országban. Dr. Szekeres Tamás rektor kiemelte, azt, hogy a jövő Győrben épül, a Mobilis is bizonyítja. Mint fogalmazott, a jövő Győrben épül, de nem csak a győrieknek!

A rendezvényen Mészáros Péter és ifjú fizikus-tanoncai adtak látványos ízelítőt azokból a kísérletekből, amelyeket a nagyközönség a központ megnyitása után láthat. A résztvevők megcsodálhatták többek között a kólaszökőkutat és a háromméteres nitrogénfelhőt is.