image
image
image
image
image
image
image
image

Kezdődik a vásárcsarnok felújítása

A Herman Ottó utcai Vásárcsarnok felújítását, hozzá kapcsolódóan parkolólemez építését, valamint zöldterület-fejlesztést is tartalmazó projekt a 2018. július 16–i munkaterület átadással kezdetét veszi, amely ideiglenes forgalmi változással jár, a vásárcsarnok szeptember 1-ig üzemel

A munkálatokra a város 2 milliárd forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A győri önkormányzat a Zöld város kialakítása Győrben című (azonosítószám: TOP-6.3.2-15-GY1-2016-00001) projekt keretein belül a 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel konzorciumban együttműködve valósítja meg a fejlesztéseket. A konzorcium az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyerte a vissza nem térítendő támogatást.

„A győriek számára nagyon fontos helyszínről van szó, hiszen sokan szerzik be itt a friss és egészséges termékeket, azonban a területen komoly problémát okoz a közlekedés és a parkolás is” – mondta el Borkai Zsolt. A polgármester hangsúlyozta, a pályázati forrás segítségével a program ezekre a problémákra is komplex megoldást nyújt azon túl, hogy korszerű, az árusok és a vásárlók igényeit kielégítő, modern csarnok jön létre.

A projekt keretében egy korszerű gépészeti technológiával rendelkező csarnoképület valósul meg, amely közvetlen kapcsolatban áll a szomszédságában felépülő parkoló-lemezzel. Az ide érkező vásárlók tehát a parkolóból közvetlenül is meg tudják közelíteni a vásárcsarnok területét.

Az épülő parkolólemez 299 jármű befogadására lesz alkalmas és elektromos autók töltésére is lehetőség nyílik.

A Vásárcsarnok jelenlegi szerkezete megmarad, de az új létesítmény nagyobb, tágasabb helyet kínál majd a látogatóknak, akiket lift és mozgólépcső is kiszolgál majd. Ahogy Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója a tavalyi év őszén megtartott lakossági fórumon hangsúlyozta, a korszerűsítés után szeretnék megőrizni a vásárlás kialakult szokásait, de mindezt egy komfortosabb környezetbe helyezve. A Vásárcsarnok akadálymentesítése is megtörténik. A fejlesztés a közeli, nagyobb zöldterületek, vagyis a Malom liget, Ady-domb (az úgynevezett MATÁV játszótér), Halacska, és a Vásárcsarnok előtti tér megújítását is tartalmazza, ide értve a területek rehabilitációját, a növényzeten túl a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, a locsolóhálózat felújítását. A meglévő zöldterületek mellett a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnoknál új zöldövezetet is kialakítanak.

Fontos információ, hogy a Győr-Szol Zrt. hétfőn (2018.07.16.) 9:00 órakor átadja a Vásárcsarnok felújításához kapcsolódó parkolólemez munkaterületét a Fodor Kft. és FK-System Kft. alkotta Vásárcsarnok 2018. Építő Konzorciumnak. Ezután megkezdik a terület körbekerítését, amely azt jelenti, hogy a területen megszűnik közel 130 parkolóhely. Ugyanezen a napon 10:00 órakor az Ideiglenes Vásárcsarnok kialakításához szükséges munkaterületet is átadják a Terán Kft-nek, ami miatt további három parkolóhely szűnik meg. A munkálatok idején tehát ideiglenesen a megállási lehetőségek korlátozsával kell számolni, ám a kialakítás után jelentős kapacitás-növekedés történik. A beruházó kéri a lakosok és a piacra érkezők türelmét, és azt, hogy a forgalmi változásokra fokozottan figyeljenek.

A beruházás menetéről a közelmúltban a Győr-Szol Zrt. tartott részletes tájékoztatót, amelyen elhangzott, a Vásárcsarnok üzleteinek bérlői, árusai és dolgozói az építkezés idején egy ideiglenes piactéren folytatják munkájukat. Rotter Zsolt üzletágvezető kifejtette, ennek során a jelenlegi „MATÁV” játszótér területén hoznak létre ideiglenes murvás parkolót a vásárlók részére, melyet az ideiglenes piac megnyitása után használhatnak, vagyis a játszótér ideiglenesen megszűnik, de – ahogy írtuk – a projekt része lesz a zöldterület rehabilitációja is. Ezzel párhuzamosan a Herman Ottó és a Lehel utcában korlátozzák a parkolást az építési munkálatok aktuális igényeinek megfelelően. Az augusztus a közlekedésben is változást ígér az ott lakóknak a Verseny utca–Szigethy Attila úti csomópont építésével, amely a Verseny utca meghosszabbítását, be- és kikanyarodási lehetőséget a Szigethy Attila útról a Verseny utcába, jelzőlámpás csomópont építését jelenti.

Augusztustól a csarnok melletti büfésor árusítóhelyeit is bezárják. Szeptemberre elkészül az ideiglenes piac, amelyben egy nagy sátor, 6 faház, 37 konténer és 96 darab őstermelői asztal biztosítja az árusítást. A területen kiépített közművek, piaciroda és illemhelyek várják az árusokat és a vásárlókat.

A tervek szerint szeptember 1. és 10. között kerül sor a vásárcsarnok jelenlegi épületének kiürítésére, mindeközben szeptember elején megnyitják a vásárlók előtt is az ideiglenes piacot.