image
image
image
image
image
image
image
image

Kerékpárkölcsönző rendszer

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretein belül 2012. november 23-án meghirdetésre került a „Közösségi közlekedés fejlesztése” című, NYDOP-3.2.1/B-12 kódszámú pályázati felhívás. A konstrukció célja a helyi és városi közösségi közlekedés biztonságosabbá, gyorsabbá és színvonalasabbá tétele érdekében közlekedésbiztonsági, forgalomtechnikai, irányítási, utastájékoztatási rendszerek fejlesztése, kialakítása. A rendelkezésre álló keretösszeg 1 000 millió forint, melyből a megyei jogú városok számára egy 600 millió forintos indikatív keret került elkülönítésre. A pályázat támogatási intenzitása 100%. A pályázatok benyújtása 2012. november 29. – 2013. február 28. között volt lehetséges.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a fenti konstrukcióra pályázatot nyújtott be „A helyi és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régióban” címen, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Vasi Volán Zrt-vel közös konzorciumban. A konzorcium vezetője Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

A pályázatot a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 599.168.227 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 2013. április 24-én.

 

 

A projekt rövid ismertetése:

 

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt keretében a helyi közösségi közlekedésben kívánja fejleszteni az elektronikus forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert, ami 34 db helyi járatú autóbuszt és 10 megállóhelyet érint. Ezen túlmenően 6 db buszöböl is felújításra kerül. A Vasi Volán Zrt 185 db helyközi autóbuszjáratara való dinamikus utastájékoztató rendszer kiépítésével kacsolódik a projektbe, valamint felújításra kerül a vasvári és zalaegerszegi autóbusz pályaudvarok vizesblokkja, illetve néhány településen megállóhelyek, buszfordulók újulnak meg (Szeleste, Hegyfalu, Kisrákos).

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt keretében kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer (KKKR) kiépítését tervezi Győr város területén, amellyel már a 2010-ben elfogadott Kerékpáros Közlekedésfejlesztési Koncepció is foglalkozott.

 

A KKKR kialakításának céljai:

 

 • Az autóbusz közlekedést kiegészítő, a közösségi közlekedés színvonalának erősítését biztosító „kerékpár kölcsönző” szolgáltatás nyújtása, az agglomerációból érkező (ott lakó) Győrben dolgozók közlekedési igényeit kiegészítő „kerékpáros közlekedési” szolgáltatás biztosítása.
 • A Győrben tanuló egyetemisták és a Győrben tanító oktatók közösségi közlekedését biztosító (kerékpárkölcsönzési) szolgáltatás nyújtása, különös tekintettel a külső kollégiumok és egyetemek, valamint a Vasútállomás/Buszállomás és az egyetem között.
 • Az autóbusz közlekedésben rejlő kapacitáshiányok pótlása, útvonalak, járatsűrűségek és költségek optimalizálása közösségi kerékpárkölcsönző rendszerrel és szolgáltatással.
 • Belváros egyéni gépjármű forgalmának csökkentése.
 • Belvárosi parkolóházak népszerűségét növelő kiegészítő (B+R) közösségi közlekedést biztosító szolgáltatás nyújtása.
 • Öko-turisztikai kerékpárkölcsönzési szolgáltatás biztosítása.

 

A projekt tartalmi elemei:

 

 • 23 db információs oszlop + dokkoló állomás kiépítése (5/10/15 férőhellyel);
 • 215 db közcélú kerékpár beszerzése;
 • A rendszer indításához és működtetéséhez szükséges informatikai szolgáltatások, kezdeti pótalkatrész-készlet, ügyfélkártyák, stb. beszerzése;
 • A dokkoló állomás(ok) környezetének kerékpárosbaráttá alakítása az állomások biztonságos kerékpáros megközelítése és elhagyása érdekében kisebb építésekkel, kijelölésekkel, forgalomtechnikai beavatkozásokkal: kapcsolódó forgalomtechnikai fejlesztés (Budai út - Kölcsey u, Nagysándor József út), gyalogos átkelő jelzőlámpa átalakítás (Mártírok útja - Kölcsey u.), csomópont jelzőlámpa átalakítás (Ipar út - Nagysándor J. út).

 

 

A projekt teljes költsége: 600 millió forint, az alábbi bontásban:

 • Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata: 300 millió Ft
 • Vasi Volán Zrt.: 150 millió Ft
 • Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata: 150 millió Ft

 

A projekt tervezett megvalósítási időszaka: 2013. június 1. – 2014. december 31. A Támogatási Szerződést a Konzorcium nevében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata köti meg várhatóan egy hónapon belül. A kerékpárkölcsönző rendszer kiépítéséhez kapcsolódóan jelenleg a közbeszerzési eljárás szakmai előkészítése zajlik.