image
image
image
image
image
image
image
image

Indul a program!

„Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” (Keop-6.1.0/B-11-2011-0001) című projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvény.


Időpont: 2011. szeptember 16. (péntek) 09:00 óra
Helyszín: Városháza, Kék terem (Győr, Városház tér 1.)


Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázatot nyújtott be „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” címmel. A projekt összköltsége 28.295.000 Ft, melynek 95 százaléka Európai Uniós támogatás, 5 százalékát pedig az Önkormányzat önerő formájában biztosítja. A projekt megvalósítása 2011. szeptemberétől 2012. augusztus végéig tart.


A projekt célja a 6-18 éves fiatalok viselkedésének befolyásolása, tudatos cselekvésekre ösztönzésük a közlekedésben, csökkentve ezzel a szén-dioxid kibocsátást, a zajszennyezettséget és az utak amortizációját. Ezek csökkentése a közlekedési igények ésszerűsítésével, mérséklésével, a kerékpáros, gyalogos közlekedés bővítésével, a tömegközlekedést használók arányának javításával, továbbá a környezetbarát közlekedési módok népszerűbbé válásával valósulhat meg.


A projekt legfontosabb elemei:
Bringázz a Suliba kampány – 2011. őszén és 2012. tavaszán 4-4 héten keresztül tart a diákok kerékpáros közlekedését népszerűsítő kampány. Szervezetten 5 iskola diákjai vesznek majd részt az eseményen, ezen kívül bárki csatlakozhat a programhoz, aki fontosnak tartja a kerékpáros közlekedés népszerűsítését. A diákok internetes napló segítségével rögzíthetik a megtett távolságot, a kampány végén a legeredményesebb iskolák külön díjazásban részesülnek.


A bringavonat a Bringázz a Suliba kampányhoz kapcsolódó, a kerékpáros közlekedést népszerűsítő rendezvény, amelyen– szintén 2011. őszén és 2012. tavaszán, 4-4 héten keresztül – 5 iskola diákjai vesznek részt, akik reggelente és délutánonként több útvonalon, konvojszerűen járják végig az iskolákhoz vezető oda-visszautat. A konvojhoz az útvonalak bármely pontján lehet csatlakozni, így a gyerekek kísérők segítségével, biztonságosan juthatnak el az iskolába.
Fenntartható közlekedési fizika road show keretében a gyerekek és a fiatalok a közlekedéssel, mozgással és mobilitással kapcsolatos alapvető fizikai jelenségeken alapuló látványos és szórakoztató, a közönséget is bevonó kísérlet-bemutatók révén érthetik meg és élhetik át a fenntartható közlekedés fontosságát. A „fizika show” 2011. szeptemberétől 25 győri és Győr környéki általános és középiskolába látogat majd el.


A varázsbusz program keretében a 2011/2012. tanév tavaszi félévében15 héten keresztül, péntekenként, a város két legforgalmasabb külső kerületéből, Győr-Ménfőcsanakról és Győr-Szentivánról egy-egy ingyenes, úgynevezett „varázsbusz” indulna, mellyel a tömegközlekedés népszerűsítése a cél, elsősorban a középiskolások körében. A buszokon a fiatalok rövid előadásokat, videókat, bemutatókat tekinthetnek meg a fenntartható közlekedés összefüggéseiről. A kisfilmek a kampány honlapján (www.kornyezetbaratgyor.hu) újranézhetők, minden héten különböző kérdésekre kell majd válaszolniuk a diákoknak a filmekhez kapcsolódóan, a félév végén pedig a legjobbak interaktív fenntarthatósági vetélkedőn vehetnek részt, értékes nyereményekkel.
Erzsébet-ligeti kerékpárkölcsönző - A pályázat keretein belül, szezonális jelleggel 2012. júniusától az iskolai szünidő 10 hétvégéjén az Önkormányzat tulajdonában álló kerékpárokat ingyenesen lehet kölcsönözni és kipróbálni, melyre a legalkalmasabb helyszín az útjelző táblákkal felszerelt liget.


Fenntartható közlekedési stand a Győrkőcfesztiválon, ahol könnyen elérhetőek a választott célcsoport tagjai, a 6-18 éves iskolások, akiknek figyelmét kísérleti-bemutatókkal, kipróbálható eszközökkel, kiadványokkal hívnák fel a fenntartható közlekedés fontosságára 2012. júliusában.