image
image
image
image
image
image
image
image

Helyi foglalkoztatási együttműködések a győri járásban

A „Helyi foglalkoztatási együttműködések a győri járásban” című projekt kettős célt szolgál: egyrészt segíteni kívánja azokat, akik valamilyen nehézséggel küzdenek a munkavállalás terén, másrészt pedig csökkenteni a munkaerő-hiányt, ezzel is kiszolgálni a gazdasági szereplők igényeit.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumvezetőként vesz részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül megvalósuló, TOP-6.8.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések a Győri járásban” című projektben, amelynek összköltsége 900.000.000 Ft, és amelyet 2016.07.01 - 2018.12.31. között az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósítanak meg.Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere a projekttel kapcsolatban elmondta, városunkban elsősorban nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jelentkezik problémaként, vagyis, hogy a vállalkozásoknak több szakemberre van szükségük, mint amennyi rendelkezésre áll. Ezért a program keretében fontos cél a helyi gazdaság munkaerő-igényeinek jobb kiszolgálása. Győrben a leghangsúlyosabb terület a járműipar, de természetesen más területeken is szükséges a munkaerőpiaci kereslet-kínálat összhangba állításának segítése. Emellett persze fontos feladat a munka világából kiszorulók visszavezetése is. Az alpolgármester hangsúlyozta, a projekt legnagyobb támogatással bíró kedvezményezettje a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de a győri önkormányzatra is jelentős feladat jut, amely elsősorban a járműipari életpályamodell működtetését, továbbfejlesztését jelenti.

 

A győri járás területén működő foglalkoztatási paktum keretében a helyi vállalkozások munkaerőigényére alapozott, hosszú távú együttműködés jön létre a foglalkoztatási helyzet javításában érdekelt szereplők között. Ennek érdekében a paktumiroda, melyet az Önkormányzat 100%-os tulajdonú cége, a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. működtet, legalább 25 taggal ír alá együttműködési megállapodást. Nő a foglalkoztatás-ösztönzés hatékonysága, amelyben az újonnan alkalmazott munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó átmeneti bér- és járuléktámogatási lehetőségek is segítenek. A fejlesztés hatására jelentősen növekszik a hátrányos helyzetű (pl. megváltozott munkaképességű személyek), a munkanélküli és az inaktív emberek munkaerőpiacra történő visszatérésének esélye. Az együttműködés hozadéka, hogy erősödik a térség munkaerő-megtartó és -vonzó képessége, ezáltal csökken a helyi gazdasági szervezetek kiszolgáltatottsága, összességében javul a versenyképességük. A projekt eredményeként a foglalkoztatási paktum keretében legalább 600 fő vesz részt munkaerő-piaci programokban, és 270 fő munkaerőpiacra való visszavezetését segítik. Ezen felül a pályázat további vállalása az is, hogy a paktum keretében álláshoz jutók közül a támogatás megszűnte után hat hónappal legalább 174 fő továbbra is állással rendelkezik majd.

 

A projektet megvalósító konzorcium tagjai:

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (konzorciumvezető)

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft.

Szt. Cirill és Method Alapítvány

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft.