image
image
image
image
image
image
image
image

Győr fontos bástyája a magyar gazdaság fejlődésének

Infrastrukturális, közlekedési és kulturális fejlesztések is szerepelnek az Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester által pénteken a győri Városháza dísztermében aláírt megállapodásban…

 

„Fontos nap a mai a város életében, hiszen a miniszterelnök úrral az elkövetkező 15-20 év fejlesztési irányairól tárgyaltunk, amely újabb jelentős támogatást jelent a város számára.” – fogalmazott Borkai Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban is kiemelkedő állami támogatásban részesült Győr, példaként említette az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra megvalósuló létesítményeket. Az önkormányzat az itt megtermelt javak visszaforgatásával teszi hozzá a részét. A polgármester kiemelte, a győri fejlődés legfőbb mozgatója az erős gazdaság mellett, hogy sokan fognak össze gyarapodásunk érdekében, a magyar állam mellett a helyi vállalkozások, a turisztikai szektor, vagy épp az egyetem is kiveszi a részét, miközben a győriek is aktív részesei a város fejlődésének. „Ennek köszönhető, hogy olyan fejlesztési elképzeléseket fogalmazott meg a város, amely az itt élők igényeit tükrözi, a győriekkel együttgondolkodva, az igényeket felmérve állítottuk össze azokat a beruházási terveket, amely a város életét és fejlődését hosszú távon segíti.” A polgármester leszögezte, közép-európai szinten is meghatározó várossá kíván válni Győr gazdasági, kulturális, turisztikai és sport területen is, miközben élhető otthon is szeretne maradni.

 

„Azért tudtunk Győr következő 15-20 évéről tárgyalni, mert a város vezetői a napi működés mellett ilyen távlatokban is gondolkodnak, keresik a hosszú távú, fenntartható fejlődés útját. Győr egy sikeres „bezzeg-város”, amely egész Magyarország nevében köszönetet érdemel, hiszen az ország szempontjából kulcskérdés, az erős és sikeres vidéki városok megléte, amelyre Győr kitűnő példa.” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, a kormány 2010 óta 230 milliárd forintnyi fejlesztéssel segítette a várost, a közösségi és a vállalatok számára juttatott támogatásokkal. Hangsúlyozta, a megállapodásban szereplő fejlesztések meghatározásánál szempont volt, hogy a győriek igényeit szolgálja, előremutató új elemeket is tartalmazzon, és fontos az is, hogy mindez valójában egy befektetés, amely most ugyan pénzt visz, de hosszú távon az erősödést szolgálja, ezáltal megtérül.

 

A konkrétumokra térve elhangzott, a Győr körüli közlekedési körgyűrű hiányzó észak-, észak-nyugati elemeinek megépítése fontos feladat, ehhez a miniszterelnök a nyomvonal meghatározását kérte. Megállapodtak a 8311-es út fejlesztésében, a belső keleti elkerülő út új Mosoni-Duna hídjának megépítésében, a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút létesítésében is. Jelentős beruházás lesz a busz- és vasútállomás felújítása és összekötése, emellett pedig a Bartók Béla út és a Szent István út közti közúti alagút építése. A miniszterelnök elmondta, tudja, hogy a győriek számára fontos az új autóbuszok beszerzése, ezzel kapcsolatban azonban több kérdést, köztük az üzemeltetés kérdését is tisztázni kell, s felmerül az elektromos autóbuszok lehetősége is. A Modern Városok Program keretében épülhet egy új mentőállomás, s kibővítik a kórház parkolóját is. Az Olimpiai Sportpark területére egy sporthotel épülhet, a Püspökerdőben pedig egy új városi szabadidőközpont lehetőségéről is tárgyaltak. A strand fejlesztése is napirendre került, ez több ütemben valósulhat meg, elsőként az árvízvédelmi fal kiépítésével. A megállapodás értelmében a győri állatkert bekerült az állatkert-fejlesztési programba. A Győri Nemzeti Színház teljes felújítása mellett a színház környezetét is rehabilitálják, mivel ez önmagában húszmilliárdos nagyságrend, ezért szintén ütemezetten. A program keretében új hangversenyterem és konferenciaközpont is épülhet a városban, s a Megyeháza tér épülete területének rehabilitációs lehetőségeiről is tárgyaltak. Folytatódik az egyetemfejlesztés, ahol a digitális tudományok központja jöhet létre, emellett pedig jelentős infrastrukturális fejlesztés a Győr és Dunaszerdahely összeköttetése négysávos úton. A magyarországi szakasz megépítésére Orbán Viktor ígéretet tett, a szlovák részről pedig tárgyalni fognak a pozsonyi kormánnyal.

 

A Modern Városok Program keretében született megállapodás innen letölthető.

 

A győri eseményekről készült videó-összeállítás:

 

 

Az országos programkörútról készült videó-összeállítás: