image
image
image
image
image
image
image
image

Géniusz Nap Győrben: Megőrizve és megújítva

Dr. Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára Megőrizve és megújítva című előadásával nyitotta meg a tehetségnapot, amelyen mintegy 2500 pedagógus vett részt…

A Győri Tehetségnapot 2010. november 12-én rendezték az Egyetemi Csarnokban, amelyen a győri iskolák jelentős része szinte teljes pedagógusi létszámmal vett részt. Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a konferencia előtt elmondta, az elmúlt esztendőkben a magyar oktatás az uniformizálódás felé haladt, ahelyett, hogy az egyéniségek, a tehetségek felkarolását tartotta volna szem előtt. Hozzátette, Győr ennek a folyamatnak az ellenpéldája, de a Tehetségprogram célja, hogy ez országosan is általánossá váljon. A tehetségpontok hálózata jól működik, amit az is mutat, hogy a magyar mintát eddig hat Európai Uniós tagállam vette át.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester kiemelte, hazánk rengeteg tehetséget adott a világnak, és ezt a hungarikumot meg kell őrizni, tovább kell erősíteni, hogy a jövőben is kiművelt emberfőket adjunk a világnak. Emiatt jelentős lépés a tehetséghálózat létrejötte, amelynek feladata, hogy lehetőleg egyetlen tehetséges fiatal se kallódjon el.

Dr. Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kifejtette, Magyarország az elmúlt időszakban számos tekintetben komoly lejtőre került. A kiút az oktatás és a kultúra segítségével lelhető meg. A felemelkedéshez elengedhetetlenek a tehetségek, és az ő felkarolásuk, segítésük. Éppen ezért az oktatásügy egyik legfontosabb prioritása a tehetséggondozás kell, legyen, amit a közoktatási törvényben is megjelenítenek.

Dr. Hoffmann Rózsa kiemelte, a tehetségekre való felfigyelés, útjuk egyengetése mindig is pedagógusi feladat volt, és ezt a jövőben is szem előtt kell tartani. Hozzátette, a magyar oktatás korábbi erősségeit – a széles alapműveltséget nyújtó oktatást, művészeti oktatást, a fegyelmezett munkát, a nevelés fontosságát, a pedagógusok tiszteletét – meg kell őrizni, de az erősségeket úgy kell továbbvinni, hogy azok a mai kor követelményeinek és kihívásainak is megfeleljenek.

Somogyi Tivadar a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, Győrben érték a tehetség, és a tehetségmegőrzés érdekében sokat tesz a város. Ez a munka kiemelkedő egyéniségekben is megmutatkozik, akár sportolókra, művészekre, mérnökökre, vagy éppen orvosokra gondolunk. A városban jelenleg 14 tehetségpont működik, és Győr a jövőben is kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, a tehetségek segítését.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ nem csak a pályaválasztásban segít majd a fiataloknak, de Borkai Zsolt polgármesterrel való konzultációja után bejelentheti, hogy egyben egy új tehetségpont is lesz, ahol a fiatalokat is segítik, de a mentoroknak is támogatást nyújtanak, fórumot biztosítanak.

A konferenciáról további részleteket az alábbi cikkekben olvashat:

Tehetségnap Győrben

Tehetséggondozás, pályaorientáció a kisgyermekkortól a munkaerőpiacig