image
image
image
image
image
image
image
image

Fenntartható közlekedési stand a Győrkőcfesztiválon

A hétvégén véget ért az V. Győrkőcfesztivál, ahol a gyerekek a Közlekedj tudatosan! projekt keretében felállított fenntartható közlekedési standon játszva kipróbálhatták, megismerhették a fenntartható közlekedés gyakorlati és kísérleti fizikai vonatkozásait.

A fesztivál ideje alatt a Rába kettős híd keleti végétől a Virágpiacig húzódó út mentén lévő standnál több alkalommal egyszerű elemekből összeállítható látványos kísérleti bemutatókat is prezentáltak a stand fiatal demonstrátorai. Többek között bemutattak áramlástani, mechanikai, elektromos jelenségeket, különleges rakétákat, meglepő anyagokat, amelyeket aztán kipróbálhatott a család apraja-nagyja is.
Az érdeklődök különböző alternatív meghajtású eszközökkel és járművekkel is megismerkedhettek, például a SZEvolution napelemes autóval, pneumatikus autóval, e-roomsterrel (elektromossá alakított autó), földgáz és benzin meghajtású hibridautóval, amelyen zajszint mérést is végeztek.

A gyerekek kipróbálhatták a kerékpár szimulátort, valamint elektromos gokarttal, robsteppel, e-quaddal is mehettek egy kört az erre kialakított pályán.

Naponta kétszer került sor azokra a foglalkozásokra, amelyeken a gyerekek papírból és alumíniumdobozból készítethettek különböző közlekedési eszközöket. A fesztivál végére több száz papírrepülő és autó készült el a gyermekek kezei között.
A fesztivál ideje alatt a fenntartható közlekedési standnál egy távirányítással működő helikopterre szerelt kamera a magasból rögzítette a látványos kísérleteket, a felnőtt e-gokart pályát és a vitorlázó repülőgépet.

A stand „Bringavilág” helyszínén, a Közlekedj tudatosan! projekt eddigi rendezvényeiről már jól ismert egyedi kerékpárokkal tekerhettek a gyerekek.

Aki ennél több kerékpározási lehetőségre vágyik, annak az Erzsébet ligetben továbbra is ingyenesen kölcsönözhetők a gyermek kerékpárok a szünidő minden hétvégéjén, szombaton és vasárnap 10.00 órától 17.00 óráig a ligetben található faházban.