image
image
image
image
image
image
image
image

Elkészült a Mobilis épülete

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ az idén márciusban nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az épület már elkészült, és az elkövetkező napokban a kiállítási eszközök is megérkeznek…


Az elkészült épületet Szilasi Péter Tamás a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője mutatta be 2012. január 10-én. Mint mondta, Európában több science center is működik, de olyan, amely kifejezetten a járműgyártás bemutatásához kötődik, a győrin kívül nem. Hozzátette, azon túl, hogy látogatása egy érdekes családi program is lehet, a Mobilis feladata, hogy elültesse az érdeklődés, a helyes pályaorientáció és a későbbi sikeres vállalkozások magjait. „Célunk, hogy ezek a magok kicsírázzanak, majd pedig mély gyökeret eresszenek Győrben.”


Polgári István a polgármesteri hivatal Városfejlesztési Osztályának stratégiai csoportvezetője kiemelte, a város 2008-ban döntött arról, hogy létrehozza az intézményt, amely 1,7 milliárdos Európai Uniós és 200 millió forintos városi önrésszel valósul meg.


Nagy Iván tervező-építész az épülettel kapcsolatban elmondta, a ház egyszerre akar ipari jellegű és barátságos, csalogató lenni. Az ívháromszög alapformájú épület (a Wankel motor dugattyújának formájára emlékeztet) összhangban van a közeli folyópartok ívelt vonalaival, a belső mag viszont illeszkedik a campus derékszögű koordináta rendszeréhez. Az épület lábakon áll, szinte lebeg, a külvilággal pedig hidak kötik össze.


A háromszintes science center 2737 négyzetméteres, amelyben kiállítási tér, kreatív foglalkoztató, látványlabor, e-olvasó, előadó- és oktatóterek, valamint konferenciaterem kapott helyet. Az akadálymentesített épületben ajándékbolt is üzemel majd, a létesítmény alatt mélygarázs húzódik.

 

Hamarosan megérkezik az a 74 darab járműiparra, közlekedésre, a mozgás fizikájának bemutatására specializált interaktív eszköz, amely nem csak szemléltetésre, de azok kipróbálására, a látogatók kreativitásának fejlesztésére is alkalmas. A kínálatot érdekes fizikai kísérletek, látványos bemutatók színesítik majd. A Mobilis fifikus fizikusai Mészáros Péter vezetésével már eddig is sok helyütt népszerűsítették a természettudományokat és a hamarosan megnyíló központot.