image
image
image
image
image
image
image
image

Demensellátó központ létesül az Otthon utca 2. szám alatt

A fejlesztés egy 28 fő nappali ellátására alkalmas demensellátó központ (INDA-pont, azaz Interprofesszionális Demencia Alapprogram-pont) kialakítását célozza meg a Győr, Otthon utca 2. szám alatt, amely egyaránt kiszolgálja a demens betegek és hozzátartozóik igényeit. A centrum többféle alapszolgáltatási forma szolgáltatási elemeinek kombinációját biztosítja annak érdekében, hogy a demenciával élők és hozzátartozóik életminősége javuljon, állapotuknak és helyzetüknek megfelelő támogatásban részesüljenek, megnövelve azt az időszakot, amit saját otthonukban, hozzátartozóik körében tölthetnek.

 

A központban a nappali ellátás keretében készségfejlesztő, szinten tartó foglalkozások, egyéni és kiscsoportos terápiák zajlanak. Az idősek számára biztosított lesz az étkezés, napközbeni pihenés, alvás lehetősége, valamint a szükséges személyi higiénés teendők elvégzését is biztosítják. Fontos feladat a tanácsadás a hozzátartozók, demens személyekről gondoskodó családtagok számára. A kialakítandó központ jó lehetőséget nyújt a folyamatos szakember utánpótlás és laikus segítő hálózat gyakorlatorientált képzésére is. A nappali ellátás alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a nap jelentős részében szakszerű segítséget kapjon a beteg, miközben hozzátartozója elvégezheti egyéb feladatait, munkát vállalhat, vagy éppen pihenésre tud időt fordítani. A képzett szakemberek jelenléte ahhoz is hozzájárul, hogy egy-egy jelentős változás időben felismerhető legyen, és így a demenciával élő személy a gondoskodás megfelelő formájában részesülhessen.

 

A Demens ellátó központ (INDA-pont) az EESZI telephelyeként fog működni. Az Otthon utca 2. számú épületének átalakítása során a földszinten a lépcsőház átépítése, felvonó létesítése és teljes körű vízszigetelés valósul meg. A bővítés során az emeleti alaprajz módosul, a meglévő, jelenleg is használt területen új foglalkoztatókat és szociális helyiségeket helyeznek el, a jelenleg padlástérként működő terület is hasonló funkciót kap. Az emeleten két közösségi teret (klub és foglalkoztató), pihenőszobát, két irodát, vizesblokkokat alakítanak ki. Az új beépítés és átalakítás összesen 261 négyzetméteres, a felújítás 254 négyzetméteres területet érint. A fejlesztés fontos eleme a valamennyi fogyatékossági csoport számára megvalósuló akadálymentesítés, valamint az energiagazdaságosságot elősegítő napelem.

 

Az eszközbeszerzés elsősorban foglalkoztató, mozgásfejlesztő és ápolási eszközöket, bútorokat, informatikai, elektronikai és udvari fejlesztő eszközöket tartalmaz. A házi segítségnyújtásban résztvevőket gyorsabban, rugalmasabban érik el majd a gondozók a 20 darab új kerékpár révén.

 

A „Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Győrben, I. ütem” című TOP-6.6.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatása révén valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a támogatás összege 174 900 523 forint. A projekt időtartama: 2016. június 17 – 2018. március 31.