image
image
image
image
image
image
image
image

Befejeződött a „Győr Megyei Jogú Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” projekt

A projekt keretein belül megvalósult kerékpárutak segítségével Győr négy központi településrészének - Nádorváros, Adyváros, Gyárváros, Marcalváros I. - kerékpáros közlekedése vált biztonságosabban, közvetlenül kerékpározhatóvá azáltal, hogy a kerékpározás szempontjából egy szerves funkcionális egység jött létre.

 

A Barátság parkban 2013. december 10-én megtartott projektzáró rendezvényen Borkai Zsolt polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, Győr nem véletlenül kerékpárosbarát település, hiszen a négy városrészt érintő, közel hat kilométeres kerékpáros úthálózat-bővítés nagyon sok győri számára könnyíti meg a közlekedést. A mostani fejlesztés mellett számos beruházás szolgálja a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának javítását. Példaként a Győrt Abdával összekötő kerékpárutat említette. Hozzátette, városunkban gyakorlat, hogy a csomópontok átépítésénél, új utak létesítésénél kiemelt figyelmet szentelnek a kerékpárutak, kerékpáros átvezetések kiépítésére is. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város a jövőben is keresi azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek révén a kerékpáros infrastruktúra tovább fejleszthető.

 

Radnóti Ákos, a terület önkormányzati képviselője elmondta, körzete egyik leghosszabb utcájában, az Ifjúság körúton készült el mindkét oldalon, teljes hosszban a kerékpárút, mely kiváló lehetőséget biztosít a kerékpárral közlekedőknek, másrészt a Barátság Park új, fedett kerékpártárolót is kapott. Ilyen tároló a Móra iskolához is került, így még több kerékpáros tudja megfelelő körülmények között hagyni a járművét. A parkból elindulva az új kerékpárúton át elérhető az utca másik végén fekvő megszépült adyvárosi tó is, így az aktív kikapcsolódást vagy a passzív pihenést választók is megtalálják számításaikat a fejlesztésekkel. A közvilágítás korábban megvalósult fejlesztésével este is biztonságosan lehet használni az új kerékpárutat az Ifjúság körúton.

 

Kara Ákos országgyűlési képviselő kiemelte, a győri infrastruktúra fejlesztése nem csak a városiaknak, de a Győr környékieknek is hasznos, mint ahogy az egész agglomerációt szolgálja a külterületi kerékpárutak építése is, mint például a Győrt Abdával összekötő vonal. Hozzátette, az új európai uniós költségvetési ciklusban ugyancsak pályázati forrásból valósítanák meg a Győrt Pannonhalmával és a Győrt Gönyűvel összekötő kerékpárutat is.

 

A kerékpárút építés két ütemben valósult meg. Az első ütemben elkészült az Ifjúság körút - Vasvári P. u. - Lajta út kerékpáros nyomvonal, a Kálvária út - Tihanyi Á. út közötti kerékpáros nyomvonal, a Bartók B. út - Szent Imre út kerékpáros nyomvonal, valamint a Kálvária út - Szigethy Attila út kerékpáros nyomvonal. Ami összességében mintegy 2,5 km hosszú kerékpáros létesítményt jelent. A második ütemben további 3,5 km hosszú szakasz valósult meg a Mészáros Lőrinc út (a Tihanyi Á. és a Fehérvéri utak között) kerékpáros nyomvonalon és a Kandó K. út - Hűtőház út kerékpáros nyomvonalon.

 

Összességében 5866 m kerékpárút épült, melyeknek több mint 70 százalékában 5000 jármű/nap kerékpáros forgalom bonyolódik nap, mint nap. A létrejött kerékpárforgalmi hálózat szempontjából kiemelt 20 forgalmi csomópontot is átalakítottak a kerékpáros közlekedés előnyben részesítésének érdekében. Hét közintézmény közelében 75 db kerékpártámat is elhelyeztek. A helyszínek a következők: Móra Ferenc Általános és Középiskola, Kodály Zoltán u. 20-24., Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Répce u. 2., Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda, Szent Imre u. 33., Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskola, Bem tér 20-22., Széchenyi István Egyetem Külső Kollégium, Mészáros Lőrinc u. 18-20., Erzsébet liget, rendelő bejárat, Barátság Sportpark, Ifjúság körút

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretein belül valósította meg pályázatát „Győr Megyei Jogú Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” címmel NYDOP-4.3.1/B-11-2011-0003 kódszámmal. A projekt elszámolható összköltsége 206.795.654 Ft, melynek 10 százalékát 20.679.565 Ft-ot az Önkormányzat önerő formájában biztosított, a támogatás pedig 186.116.089 Ft volt.

 

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kóródi Csilla projektmenedzser

9021 Győr, Városház tér 1.

Tel.: 96/500-134

E-mail: csilla.korodi@gyor-ph.hu

Honlap: www.gyor.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu