image
image
image
image
image
image
image
image

Agóra Pólus: Tudományos, interaktív központ Győrben

A közlekedés, járműgyártás és mobilitás témakörére alapozó mintegy kétmilliárd forintból megvalósuló beruházás amolyan „csodák palotájaként” szolgálja majd a tanulást és a szórakozást. Pályázat a látványos eszközök készítéséhez…

Borkai Zsolt polgármester 2010. szeptember 8-án az egyetemen tartott tájékoztatón elmondta, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben készül létrehozni az AGÓRA PóLUS nevű tudományos, interaktív központot (ún. science centert). Az intézmény a közlekedés, járműgyártás és mobilitás témakörére alapozza kiállítását. Várhatóan 2011 telén nyitja meg kapuit az Egyetem területén.

A csaknem 2 milliárd forintból, közel 3000 négyzetméteren megvalósuló épület világszínvonalú, professzionális eszközparkkal fog rendelkezni. A jelentősége viszont messze túlmutat a falak közé zárt ismereteken és élményeken.

Az óvodáktól a középiskoláig, a laikus érdeklődőktől a szakemberekig majd mindenki megtalálhatja a számára érdekes, hasznos ismereteket, élményeket a játékos kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, rendhagyó tanórákon, fizika-show-kon, városi rendezvényeken, fesztiválokon.

A városban és térségében megjelenhet a tudományos és pedagógiai tevékenység új szegmense, amely speciális együttműködést kíván a felsőoktatás, a közoktatás, a kulturális élet szereplői részéről. Szerepe lesz a középfokú és felsőfokú pályaorientációban, különösen a helyi műszaki-természettudományos felsőoktatásra hangol. Az Agóra az Egyetem és a régió műszaki fejlettségének, kutatás-fejlesztési tevékenységének bemutatására is alkalmas.

A tudományos élményközpont az ismeretterjesztésen túl idegenforgalmi vonzerőt is generál. Rövid távon kiváló lehetőséget ad a fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére, hosszabb távon pedig az értelmesen kíváncsi, kreatív, gondolkodó felnőtté válást segíti.

Az Egyetem szeretné bevonni az előkészítésbe a helyi középiskolásokat is, ezért hirdetik meg az Agóra Pólus Kiállítási Demonstrációs Eszközpályázatot, amely keretében a diákok kísérleti eszközöket tervezhetnek.

További információ: http://tud.sze.hu  http://tamop421.sze.hu