image
image
image
image
image
image
image
image

AGORA Polus: Aláírták a támogatási szerződést

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata „Agóra PóLUS Győr” címmel pályázatot nyújtott be a TIOP-1.3.3-08/2 kódszámú, „Agóra PóLUS - Pólus- illetve társpólus városok innovatív kulturális infrastruktúra fejlesztéseinek támogatása” című pályázati konstrukcióra.

A pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága 2009. december 28-án támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt összköltsége 1.871.202.172,- Ft, amelyből a támogatás 1.671.856.762,- Ft (89,35%), az önrész pedig 199.345.410,- Ft (10,65%). Az újonnan létrejövő interaktív kiállítási központ amellett, hogy a szabadidő eltöltésének eddig egyedülálló módját teremti meg Győrben és térségében, innovatív módon segíti a fiatalok pályaválasztási döntését, erősíti a felsőfokú képzésben és szakképzésben résztvevők és a gazdaság kapcsolatát.

A támogatási szerződést Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere és Keszthelyi Károlyné, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságának megbízott főigazgatója látta el kézjegyével 2010. március 24-én.

A projekt eredményeként létrejövő három szintes, 2737 m2-en elhelyezkedő interaktív közművelődési létesítmény küldetése a műszaki és természettudományos ismeretek bővítése, kiemelt fókusszal a járműgyártásra, illetve a helyi járműipar mai technikai vívmányainak megismertetésére.

A mintegy 1000 m2 hasznos alapterületű, a tervek szerint 74 interaktív eszközt magába foglaló kiállítás alkotja az intézmény magját. Az épületben helyet kap még kreatív foglalkoztató, látványlabor, e-olvasó, előadó- és oktatóterek, egy 100 fő befogadására alkalmas konferenciatér és a létesítményt kiszolgáló mélygarázs is. A projekt célja a köz- és felsőoktatás, illetve a felnőttoktatás támogatásán keresztül Győr versenyképességének növelése, a járműipar számára a helyi munkaerő kinevelése, ezáltal az elvándorlási kedv mérséklése.

A projekt megvalósítására a Széchenyi István Egyetem területén kerül sor. A kivitelezéséhez kapcsolódó közbeszerzések várhatóan 2010. második negyedévében kerülnek kiírásra, a kivitelezés 2010. június-júliusában indulhat. Az Agóra Pólus interaktív kiállítási központ a tervek szerint 2011. szeptember 15-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.