image
image
image
image
image
image
image
image

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Audi Aréna területén

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A nyertes projekt célja a győri Audi Aréna Győr parkolójának területén napenergia alapú villamos erőművek létrehozása saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 387.6 MWh. A rendszer a parkolóval egy helyrajzi számon található Audi Aréna Győrt és a Magvassy Mihály Sportcsarnok létesítményeit fogja ellátni energiával. A projekt során egy 1400 darabból álló, 250 Wp névleges teljesítményű naperőműt építenek ki, a rendszert a parkolók felett alakítják ki, melyet 1400 darab Pving Parks tartószerkezet biztosít. A rendszerhez 11 darab 30 kVA inverter tartozik.

 

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületegyüttes jön létre, melynek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszer a térségi energiapotenciált használja, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segíti, és a nagyközönség számára megtekinthető, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata. A megépítendő naperőmű a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatja, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak.

 

A fejlesztés kizárólag 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi.

 

Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező Győr Projekt Kft. végzi.

 

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Audi Aréna Győr területén- TOP-6.5.2-15-GY1-2016-00003 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 152.971.500 Ft, a projekt befejezése: 2018.04.30.