image
image
image
image
image
image
image
image

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Aqua Sportközpont tetőszerkezetén

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.  A több mint kétszázmillió forintos támogatással bíró projekt célja a győri Aqua Sportcentrum tetőszerkezetén napenergia alapú villamos erőművek létrehozása saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

 

„Győr egy dinamikusan fejlődő város, de ebben a fejlődésben kulcskérdés a fenntarthatóság. Az önkormányzat éppen ezért keresi a lehetőségeket, többek között az alternatív energiák felhasználásának területén is. A nyertes pályázataink révén most számos győri épületre kerülhetnek napelemek, több önkormányzati intézmény energiaszükségletét szolgálhatjuk a napenergia segítségével, s ezt szolgálja az uszodánál megvalósuló fejlesztés is.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

 

Simon Csaba a Győr Projekt Kft. ügyvezetője hozzátette, az Aqua Sportközpont már rendelkezik napelemes rendszerrel, de a bővítés tovább segíti az üzemeltetés hatékonyságát, mind műszaki, mind költség oldalon egyaránt. A kiépítésre kerülő rendszer így jól integrálható az uszoda rendszerébe.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 488,1 MWh. A rendszer az uszodával egy helyrajzi számon található több különböző sportlétesítményt fog ellátni energiával. A projekt során kiépítendő rendszer egy 1198 darabból álló, 250 Wp névleges teljesítményű naperőmű, amelyet 1998 darab SolarWind South tartószerkezet biztosít 21000 darab 9 kg-os ballaszt segítségével. A rendszerhez 16 darab 30 kVA inverter tartozik.

 

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületegyüttes jön létre, melynek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszer a térségi energiapotenciált használja, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segíti, és a nagyközönség számára megtekinthető, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata. A megépítendő naperőmű a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatja, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak.

 

A fejlesztés kizárólag 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi.

 

Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező Győr Projekt Kft. végzi.

 

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Aqua Sport Center tetőszerkezetén TOP-6.5.2-15-GY1-2016-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. Támogatás összege: 225.029.640 Ft, a projekt befejezése: 2018.04.30.