image
image
image
image
image
image
image
image

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Aqua Sportközpont parkolójában

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A nyertes pályázat segítségével a győri Aqua Sportcentrum parkolójának területén hoznak létre napenergia alapú villamos erőműveket saját (közcélú) villamosenergia igény kielégítése céljából.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 214.1 MWh. A rendszer a parkolóval egy helyrajzi számon található több különböző sportlétesítményt fog ellátni energiával. A projekt során a parkoló területén jön létre egy 800 darabból álló, 250 Wp névleges teljesítményű naperőmű. A rendszert a parkolók felett alakítják ki, melyet 800 darab Pving Parks tartószerkezet biztosít, amelyhez hat 30 kVA inverter is tartozik.

 

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületegyüttes jön létre, melynek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszer a térségi energiapotenciált használja, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segíti, és a nagyközönség számára megtekinthető, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

 

A megépítendő naperőmű a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatja, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosít. A fejlesztés kizárólag 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi.

 

Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező Győr Projekt Kft. végzi.

 

A helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása a győri Aqua Sportközpont parkolójában - TOP-6.5.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 83.439.000 forint, a projekt befejezése: 2018.04.30.