image
image
image
image
image
image
image
image

Széchenyi téri fejlesztés: kolostori termékek bemutató terme nyílt a bencés rendházban

Megnyílt az a kolostori termékeket bemutató terem, amelyet a Széchenyi tér és környezete 1,9 milliárd forintos fejlesztésének részeként alakítottak ki a bencés rendházban. A helyiségben többek között borok, likőrök, levendula olajok, kozmetikai szerek, műtárgymásolatok tekinthetők meg.

A Széchenyi tér és környezete funkcióbővítő fejlesztése című kiemelt projekt keretein belül nemcsak maga a tér, hanem annak környéke is megújul. Ennek újabb állomása, hogy elkészült a bencés templom és rendház homlokzatának felújítása, a műemlék patika belső rekonstrukciója, bútorainak restaurálása, valamint a bencések hagyományos termékeit bemutató terem. A Szent Mór Bencés Perjelség a kiemelt projekt konzorciumi tagjaként pályázott, és nyert 52,5 millió forintot a 71 millió forintos beruházáshoz.

Horváth Dori Tamás perjel elmondta, a Múzeumpatika melletti bencés rendház bejárati ajtaján keresztül megközelíthető bemutató tér a pannonhalmi főapátság, a tihanyi apátság és a bakonybéli bencés kolostor termékeit kínálja: borok, likőrök, levendula olajak, kozmetikai szerek, szappanok, könyvek, műtárgymásolatok, emléktárgyak, bencés diákcímeres pólók kaphatók a hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, és szombaton délig nyitva tartó helyiségben. A perjel hozzátette azt is, hogy két főnek tudtak munkahelyet teremteni ezzel a beruházással.

A bencés templomhoz és rendházhoz kapcsolódó munkák 2009 tavaszán kezdődtek, és november végére fejeződtek be, a szükséges engedélyek beszerzése után a bemutató terem most nyílt meg.

A projekt számokban:

Széchenyi tér és környezete funkcióbővítő fejlesztése nagy projekt összköltsége 1,973 milliárd forint, amelynek támogatási összege 896,5 millió forint.  A Szent Mór Bencés Perjelség rekonstrukciós munkálatainak 71 millió forint volt az összköltsége, ebből 52,5 millió forint a támogatás összege.

A projekt a Nyugat-dunántúli Operatív Program 3.1.1.B Városközpontok funkcióbővítő megújítása a megyei jogú városokban konstrukció keretén belül valósul meg.