image
image
image
image
image
image
image
image

Széchenyi tér: Aláírták a támogatási szerződést

2009. július 20-án a győri városházán írták alá a Széchenyi tér felújításához kapcsolódó támogatói szerződést…

Az elmúlt héten a győriek már birtokba vehették a megújult Széchenyi teret, azóta is rengetegen látogatják és pihennek meg a jelentősen átalakult téren. A részletek itt.

A tér teljes megújítása mintegy kétmilliárd forint, amely már magába foglalja a Lloyd palota magánberuházását, az egyházi épületek és a múzeum rehabilitációját is. Az önkormányzat mintegy négyszáz milliós önrésze mellett 896, 5 millió forint pályázaton elnyert támogatásból valósul meg a fejlesztés.

A támogatói szerződést hétfőn a városházán Borkai Zsolt polgármester és Horváth Jácint a Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója írta alá.

Borkai Zsolt polgármester az ünnepségen elmondta, régóta várt örömteli pillanat ez. Hozzátette, a tér megújítása egy egységes akarat mentén valósulhatott meg. A polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek. Kifejtette, egy hete vehették birtokba a győriek a teret, és az azóta eltelt időben már látható, hogy nagyon sokan pihennek, játszanak, beszélgetnek itt, amely újra pezsgővé, igazi közösségi térré  vált.

A polgármester kiemelte, az Európai Uniós pénzből, kormányzati támogatással és önkormányzati önrésszel megvalósuló beruházás folytatódik, a második ütem várhatóan a következő év tavaszán készülhet el.

A tér Magyarországon egyedülálló zenélő szökőkútrendszerrel, különleges fényelemekkel, pihentető padokkal, zöld területekkel, beépített párásító rendszerrel, nagy terasszal gazdagodott. A felújítás második ütemében a Lloyd palota körüli rész és a környező utcák is megújulnak. A végleges átadás 2010 májusára várható.

Balogh József a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke gratulált a városvezetésnek és a szakembereknek az elvégzett munkáért. Mint mondta, a város polgárai részéről régi igény a tér megújítása. Szintén régi szándék, hogy az önkormányzati részhez lehetőleg valamilyen központi forrás is járuljon. Mint mondta, ez most az uniós támogatással a korábbi terveknél bővebb tartalommal valósulhatott meg.

Dr. Molnár Csaba kancelláriaminiszter emléklappal gratulált Borkai Zsolt polgármesternek és elmondta, a mai nap azt az összefogást tükrözi, amelynek révén megvalósulhatott a régóta várt felújítás. A kancelláriaminiszter a program folytatását hangsúlyozta, amelynek keretében a környező épületek is megújulnak, így a teljes rehabilitáció 2010 első felében fejeződhet be.