image
image
image
image
image
image
image
image

Önkormányzati tulajdonú intézmények épületenergetikai korszerűsítése

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.  A nyertes pályázat révén három győri épületen, a Richter Terem, a Polgármesteri Hivatal Honvéd ligeti épületén, valamint a Vaskakas Bábszínház tetőszerkezetén helyeznek el napenergia alapú villamos erőműveket a saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 91,36 MWh. A projekt során három napelemes rendszert építenek ki, összesen 294 darab napelemmel. A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületek jönnek létre, amelyek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszerek a térségi energiapotenciált használják, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segítik, és a nagyközönség számára megtekinthetőek, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

 

A megépítendő napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak.

 

A fejlesztés kizárólag 100 százalékosan megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékosan megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi.

 

Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező társaságok végzik.

 

Az Önkormányzati tulajdonú épületek- TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 44.487.467 forint, a projekt befejezése 2018.12.30.