image
image
image
image
image
image
image
image

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZMÉNYEK ENERGIAELLÁTÁSA ÚJULT MEG

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.  A nyertes pályázat révén három győri épületen, a Richter Terem, a Polgármesteri Hivatal Honvéd ligeti épületén, valamint a Vaskakas Bábszínház tetőszerkezetén helyeztek el napenergia alapú villamos erőműveket a saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

 

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 91,36 MWh. A projekt során három napelemes rendszert építettek ki, összesen 294 darab napelemmel. A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületek jöttek létre, amelyek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszerek a térségi energiapotenciált használják, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segítik, és a nagyközönség számára megtekinthetőek, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

 

A megépítendő napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak.

 

A fejlesztés kizárólag 100 százalékosan városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékosan városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történt meg.

 

Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező társaságok végzik.

 

Az Önkormányzati tulajdonú intézmények épületenergetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 44.487.467 forint.