Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Lüktető Belváros projekt

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében „Nyugat-dunántúli Operatív Program Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” című pályázati konstrukcióra sikeres pályázatot nyújtott be „Lüktető belváros” – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” címmel. Az NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0003 azonosítószámú projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 %.

A fejlesztés konkrét célja, hogy egy olyan „lüktető belváros” alakuljon ki Győrben, amely egyszerre tölt be városi, gazdasági és közösségi funkciókat. Az Önkormányzat és a konzorciumi partnerek – Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, LAMARÉDA Vendéglátó és Kereskedő Kft., Láthatár Hűtőház Ingatlankezelő és Hasznosító Kft., Víg-Hajós Bt., Rimányi Róbert Károly – együttműködésével a projekt keretében Győr belvárosának gazdasági, közszféra-megerősítési, közösségi és közterületi fejlesztéseket magába foglaló integrált funkcióbővítő városrehabilitációja valósul meg, az alábbiak szerint:

 • Gazdasági funkció: a Matróz Vendéglő külső homlokzatának felújítása (Dunakapu tér 3.), Dunakapu tér 4. szám alatti épület felújítása, Apáca utca 16. szám alatti épület felújítása, A LaMaréda étterem épületének felújítása,
 • Közösségi funkció: Esterházy Palota léghűtéses rendszerének kialakítása
 • Városi funkció: a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca közvilágításának megújítása; a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos u. (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, Zsák köz burkolatának felújítása.

Soft tevékenységek:

 • „Tükrös” turisztikai attrakció kialakítása az Apáca utca – Stelczer utca kereszteződésben
 • Hagyományos cégérek megtervezése és kihelyezése
 • Idegenvezetés a belvárosban: Két órás, gyalogos városnézés, idegenvezetés Győr történelmi belvárosában a következő nevezetességek érintésével: Dunakapu-tér, Széchenyi tér, Esterházy-palota, Rómer Flóris Múzeum épülete. Az idegenvezetések a projekt időtartama alatt tematikus jelleggel, havi 1 alkalommal indulnak az alábbiak szerint:

-         Börtöntúra a Lőcsei Fehér Asszony nyomában

-         Napóleoni legendák Győrben

-         A barokk építészet jegyei

-         Legendák és igaz történetek

-         Híres Győriek nyomában

 • Legendák Napja: A rendezvény a helyi jellegzetességekre épülő, a legendákat, híres szülötteket, nagy lokálpatriótákat bemutató több napos esemény, fesztivál. Az eseményen hangsúlyos szerepet kap a Vaskakas- és a Lőcsei Fehér Asszony-legenda, a szódásszifon és a dinamó feltalálója, Jedlik Ányos, Napóleon győri tartózkodása, a Vastuskó és még megannyi győri vonatkozású legenda. A programok a történelmi belvárosban (Széchenyi tér, Gutenberg-tér, Liszt Ferenc utca, Városi Levéltár (egykori megyeháza), 2014-től a Dunakapu tér, stb.) autentikus, megszépült környezetben kerülnek megrendezésre.
 • Győri Meséskönyvem II.: Gyermekeknek szóló városismereti kiadvány elkészítése. Elérhető lesz a belvárosi turisztikai Látogatóközpontban, ahol Győr Tourinform irodája is működik.
 • Belvárosi városfelfedező játék: Az innovatív városfelfedezés lényege abban rejlik, hogy vezető nélkül, játékos formában zajlik az élmény-idegenvezetés, a belvárossal való ismerkedés. Nincs megadott útvonal, verses formában olvasnak a résztvevők tájékoztatást az út közben látható nevezetességekről, érdekes történetekről, illetve az éppen soron következő úticélról, ahol az induláskor kapott füzetbe egy-egy pecsétet kapnak. A pecsétek helyi legendákat, jellegzetes győri intézményeket elevenítenek meg. Az izgalmas túra végén a Látogatóközpontban az összes pecsétet összegyűjtő csapat sikere jeléül egy szöget verhet a Vastuskóba, valamint oklevéllel is gazdagodik.
 • Fotókiállítás: A projekt keretében megújuló Esterházy Palotában a helyi identitás erősítésére „Szeretem Győrt” címmel fotókiállítás megszervezése.
 • Lokálpatriotizmust erősítő civil kezdeményezések támogatása: A civil szervezetek bevonása olyan általuk megvalósított akciók révén, melyek a funkcióbővítő városrehabilitációs tevékenységekhez kapcsolódóan erősítik a helyiek lokálpatriotizmusát.
 • Belvárosi információs tér – Ismerjük meg jobban Győrt!: Győri találmányok, a város híres szülöttei, itteni ételek – molinókon, táblákon történő bemutatása. A történelmi belvárosban, valamint Győr egyéb más, frekventált pontjain figyelemfelkeltő, tájékoztató molinók kihelyezése, akár egyszerre, akár időszakosan – hetente egy újat, mindig más helyre. Így azokra az épületekre, utcarészletekre is rá lehet terelni a figyelmet, amik megújultak.

 

Közreműködő Szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség