image
image
image
image
image
image
image
image

Jövő nyárra elkészül a Győrt Abdával összekötő kerékpárút

Régóta várt fejlesztés valósulhat meg egy újabb sikeres pályázat eredményeként: a tervek szerint 2013 júniusára elkészül a Győrt Abdával összekötő kerékpárút. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Az 1-es számú főút mellett haladó, Győrt Abdával összekötő kerékpárút tervei már 2007-ben elkészültek.

 

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című, régóta várt támogatási konstrukcióra Győr Megyei Jogú Város és Abda Község Önkormányzatának konzorciuma KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015 azonosítószámon ezen tervdokumentáció szerint, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ tervzsűrijének támogatásával pályázatot nyújtott be, amelyet az Irányító Hatóság 2011. december 12-én támogatásra érdemesnek ítélt.

 

A projekt támogatási intenzitása 100%, összköltsége 226.709.679,- Ft.

 

A példás összefogás eredményeként hamarosan elkezdődhet a több, mint 3 kilométer hosszú szakasz megépítése. A kerékpárút Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart, ahhoz csatlakozik. Nyomvonalát az 1-es számú főúttal párhuzamosan, annak északi oldalán alakítják ki, átvezet majd a Rábca folyón átívelő már meglévő, felújított közúti hídon.

 

A két önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra. A fejlesztéssel biztonságossá válik az Abda és Győr közötti kerékpáros közlekedés, azáltal, hogy a bicikliseket levezetik a számukra amúgy is tiltott és rendkívül balesetveszélyes 1-es számú főútról.

 

A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat projekten felül, 100 %-os önkormányzati finanszírozás keretében felújítja az abdai közigazgatási területen már meglévő fél kilométer hosszúságú kerékpárutat.

 

Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom. A fejlesztéssel a Győrt Abdával összekötő szakasz a régió kerékpáros hálózatának szerves részévé válik, erősítve a kerékpározásnak, mint valós, alternatív közlekedési módnak elterjedését.

 

Borkai Zsolt Győr polgármestere a projektnyitó rendezvényen elmondta: „Győrben nagy hangsúlyt fektetünk a kerékpárosok komfortérzetének javítására, minden beruházásunk esetében törekszünk arra, hogy a kerékpárral közlekedők is kiemelt figyelmet kapjanak. Emellett pedig megyeszékhelyhez és régió központhoz méltóan minden olyan fejlesztést támogatunk, amely Győr és a környező települések lakóinak érdekeit szolgálja. Örömteli számomra, hogy pályázati pénzt sikerült nyernünk a Győrt Abdával összekötő kerékpárút megépítésére, ami bízom benne, hogy a mindennapokban is nagyon sok ember örömére szolgál majd, nem utolsósorban pedig a kerékpárral városunkba érkező turisták szempontjából is fontos lépés”.

 

Szabó Zsolt, Abda polgármestere hozzátette, „az abdai emberek régi vágya válik valóra ezzel a kerékpárúttal. Napjainkban az emberek egészségmegőrző törekvései és kedvezőtlen anyagi helyzete miatt soha ilyen időszerű nem volt a kerékpárutak építése.”

 

A projekt támogatási szerződését a közreműködő szervezet KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. és a kedvezményezettek 2012. április 2-án írták alá. A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2013. június 30.