image
image
image
image
image
image
image
image

Hordógurítás és bokrétaünnep

A Jedlik híd és az egyetemi fejlesztés párhuzamosan futó beruházásai mérföldkőhöz érkeztek, így a város és az egyetem közös ünnepséget tartott 2010. június 11-én…

Az első helyszín a kialakítás alatt álló Új-Tudástér épület és az új parkoló lemez közötti terület volt, ahol bokrétaünnepséget tartottak. Az épület elérte a legmagasabb pontját, és szerkezetkész állapotba került.

Szekeres Tamás rektor kifejtette, nagy volt a felfordulás ebben a tanévben, de megérte, hiszen tartva a munkálatok határidőit, most itt állhatunk, és együtt ünnepelhetünk.

Borkai Zsolt polgármester kiemelte, az egyetem és a város között nagyon szoros, példaértékű együttműködés alakult ki. Hozzátette, bár a két nagy volumenű beruházást nem volt könnyű összehangolni, ez mégis sikerült, amit jól mutat a mai közös ünnep is.

A kivitelező részéről Baksa Attila, a ZÁÉV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a zord tél, a csapadékos tavasz és a mostani kánikula ellenére az ütemezésnek megfelelően haladnak a munkák, és a hátralévő feladatokat is határidőre elvégzik.

Borkai Zsolt, Szekeres Tamás és Baksa Attila nemzetiszín szalagot kötöttek a bokrétára, amelyet daruval emeltek az épület legmagasabb pontjára.

A résztvevők ezután a Jedlik hídhoz vonultak, amely fizikailag már összeköti a két, egymástól eddig elszigetelt városrészt, Révfalut és Győr-Szigetet. Ebből az alkalomból rendezték meg a hordógurítást, amelynek hagyománya egy régi babona ellen alakult ki, amely szerint aki elsőként kel át egy új hídon, azt balszerencse éri. Mivel a hordó lesz az első, őt éri a balszerencse, méghozzá az, hogy csapra verik és kiürítik a tartalmát.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, a két városrész közötti közvetlen kapcsolat régi igénye volt a győrieknek, amely ráadásul a belváros forgalmát is segíti. A híd már szerkezetkész állapotban van, és várhatóan októberben az autós forgalom is megindulhat. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a nagy munkában részt vesznek.

A kivitelező részéről Szigeti Ferenc, a Közgép Zrt vezérigazgatója a beruházás legfőbb jellemzőit ismertette. Mint mondta, a nyolc méter széles úttestet két oldalról 4 méter széles járda és kerékpárút határolja. A híd teljes hossza mintegy 140 méter.

Hogy balszerencse ezután senkit ne érjen, következhetett a hordógurítás. Így bár a szépszámú ünneplő tömeg átkelt az épülő Jedlik hídon, a hordó ment elől.