image
image
image
image
image
image
image
image

Elkezdodött a Széchenyi tér és környezete fejlesztésének második üteme

Átadták a munkaterületet a gyori Széchenyi tér és környezete funkcióbovíto fejlesztés II/A – II/B ütemének megkezdéséhez. Az európai uniós támogatással megújuló barokk fotérhez kapcsolódó beruházás elso és második üteme összesen mintegy 966 millió forintba kerül, amelybol a díszburkolat kiépítése, a szökokutak építése, a vendéglátóteraszok kialakítása, növénytelepítés, utcabútorok kihelyezése, és a közvilágítás átalakítása történik meg.

A Széchenyi tér és környezete fejlesztésének elso üteme a nyáron zárult le, ennek során lecserélték a térburkolatot, megoldották a díszkivilágítást, szökokutat építettek, valamint utcabútorok, ivókút, térfigyelo kamerák, kerékpártartó oszlop kerültek kihelyezésre. Emellett új gravitációs csapadékcsatornát alakítottak ki, elektromos közvilágítási, díszvilágítási vezetéket és elektromos hálózati vezetéket fektettek le, valamint fákat telepítettek.

A február elsején a második ütem „A” és „B” részének megkezdéséhez átadott munkaterületen a konkrét munkák az idojárástól függoen haladnak. A kivitelezés elso felében, várhatóan március végéig a Lloyd épület elotti és a Rómer Flóris-szobor körüli terület kap új burkolatot és fateraszokat alakítanak ki az épület mellé. Az ütem második felében a Rákóczi utca Teleki utcáig tartó rövid szakasza és a Gyógyszertár köz burkolata újul meg május 31-ig.

Németh Zoltán gyori alpolgármester elmondta, a Széchenyi tér elmaradt része Casmir White kolapot kap, míg a többi útszakaszra furészelt bazalt nagy kockako kerül. Ezek mellett átépül a közvilágítás is, új kandelábereket helyeznek ki. Hozzátette, az elso ütemben a köztes állapot – szálló por, Lloyd-építkezés – miatt elmaradt támlás padok, utcabútorok is kikerülnek a térre és újabb fákat is ültetnek.

A tér kivitelezése az elso és a második ütemmel együtt mintegy 966 millió forintba kerül, a kivitelezés költségének egy részét európai uniós forrás biztosítja, amelyet a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el a város.

Németh Zoltán elmondta azt is, hogy a Széchenyi tér fejlesztéséhez önkormányzati forrásból megvalósuló beruházások is kapcsolódnak, így restaurálásra kerül a Mária-oszlop, ahol szükséges kicserélték, illetve kicserélik a közmuveket és az INSZOL Zrt. jóvoltából megújul a barokk tér épületeinek homlokzata is.