image
image
image
image
image
image
image
image

Átadták a Győrt Abdával összekötő kerékpárutat

Egy újabb sikeres pályázat eredményeként az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával elkészült a régóta várt Győrt Abdával összekötő kerékpárút, amely fontos fejlesztés mindkét település számára, ezért Borkai Zsolt, Győr polgármestere, valamint Szabó Zsolt, Abda polgármestere személyesen próbálta ki kerékpáron is a megépült szakaszt.

 

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című, támogatási konstrukcióra Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Abda Község Önkormányzatának konzorciuma, KÖZOP-3.2.0/C-08-11-2011-0015 azonosítószámon, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ tervzsűrijének támogatásával sikeres pályázatot nyújtott be.

 

A projekt támogatási intenzitása 100%, összege 226.709.679,- Ft.

 

Példás települések közötti összefogás eredményeként épült meg a több mint 3 kilométer hosszú kerékpárút, amely Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart (Rákóczi telep), ahhoz csatlakozik. Nyomvonala az 1-es számú főúttal párhuzamosan került kialakításra, amely átvezet a Rábca folyón átívelő, kerékpárosok számára megnyitott hídon. A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat projekten felül, 100 %-os önkormányzati finanszírozás keretében felújította a településen belüli, fél kilométer hosszúságú kerékpárutat is. A győri önkormányzat pedig több tíz millió forint értékű területvásárlással járult hozzá a projekt megvalósításához.

 

A beruházás eredményeként a hivatásforgalmi, valamint turisztikai és rekreációs céllal kerékpározók az 1. sz. főút igénybevétele nélkül az újonnan megépült, 3,114 km hosszúságú , 2,6 m szélességű, két forgalmi irányú létesítményt használhatják. A kerékpárút kialakítása mellett a beruházás keretében az 1. sz. főút vízelvezetése is átépült. Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom, amely projekt kalkulációi szerint a kerékpárút kialakításával a mintegy 614 kerékpáros/nap forgalomnagyságot is eléri.

 

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere hangsúlyozta, a fejlesztéssel a Győrt Abdával összekötő szakasz a régió kerékpáros hálózatának szerves részévé válik, erősítve ezzel a kerékpározásnak, mint valós, alternatív közlekedési módnak az elterjedését. Győr és Abda között munkavégzés céljából, vagy akár iskolába is sokan közlekednek biciklivel, örömteli, hogy javulnak a feltételek, amelyek nemcsak a minőségben, de a biztonságosságban is nagy előrelépést jelentenek. Nem is beszélve arról, hogy Győr turizmusa szempontjából is fontos ez az útszakasz, városunk ugyanis kedvelt úti célja a kerékpáron érkező turistáknak. A város idegenforgalmi vonzereje folyamatosan nő, a növekedés pedig részben a kerékpáron érkező vendégeinknek is köszönhető.

 

Szabó Zsolt, Abda község polgármestere elmondta, hogy az abdaiak régóta ezt az útépítést helyezték fontossági sorrendben az első helyre, a megvalósítandó fejlesztéseik között. Így elmondható, hogy a település lakóinak régi vágya valósult meg, mely által nem csak Abda lesz élhetőbb, de a távolabbi községek lakói számára is közelebb kerülnek a megyeszékhely rendezvényei, munkahelyei.

 

A projekt támogatási szerződése 2012. április 2-án került aláírásra. A beruházás a győri szakaszon 2012. szeptemberében indult a Glázer-Transz Kft. kivitelezésében, míg az abdai szakaszon az építkezés a VértesAszfalt Kft. megvalósításában 2012. októberében a kezdődött meg. Az építési munkálatok 2013. május 27-én értek véget, a projekt lezárása 2013. július 31-ével várható.